Na hlavný obsah

Zvýšené náklady na energie môžu viesť k uzavretiu recyklačných liniek

Separovaný zber by tak končil v spaľovniach, prípadne až na skládkach odpadu.

Zvýšené náklady na energie môžu viesť k uzavretiu recyklačných liniek
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Energetická kríza sa dotkne aj triedeného odpadu a jeho spracovateľov. Zvýšené náklady môžu viesť až k uzavretiu recyklačných liniek. Separovaný zber by tak končil v spaľovniach, prípadne až na skládkach odpadu.

Asociácia pre recykláciu obalov (APRO) varuje, že štátom určené ciele 55-percentnej recyklácie do roku 2025 by boli vážne ohrozené. Envirorezort to berie vážne a riešenie chce nájsť na úrovni vlády.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Ctibor Michalka.

V Trenčíne zabezpečuje triedený zber dánska firma. Očakávané problémy by sa podľa expertky mesta na odpadové hospodárstvo Zuzany Čachovej nemali priamo dotknúť ľudí. Problém môže byť s umiestnením odpadu.

„Avizujú nám, že recyklačné linky trpia týmito energetickými nákladmi. Teda je možné, že dôjde k obmedzeniu ich činnosti alebo až ku ich úplnému uzatvoreniu,“ povedala.

Ak súčasné recyklačné kapacity nebudú stačiť, budú sa snažiť nájsť inú dostupnú linku na spracovanie. Napríklad v Rakúsku.

„Keď to nebude možné, alebo tie linky odmietnu odpad prevziať, tak môže v konečnom dôsledku skončiť buď na energetickom zhodnotení alebo aj na skládke,“ dodala.

Čo ale vníma ako krajné riešenie. APRO upozorňuje, že sa pre nich situácia stáva kritickou. Podľa jej šéfa Michala Figúra predbežne kalkulujú s tým, že sa cena elektrickej energie vyšplhá až na trojnásobok súčasnej.

„Je možné, že naši odberatelia, ktorí nahrádzajú vstupnú surovinu pri plastoch napríklad z ropy, nebudú schopní tento recyklát zaplatiť. Reálne hrozí vypnutie liniek,“ informoval.

Odpad sa bude zvážať aj naďalej

Separovaný zber sa síce bude od obyvateľov zvážať, ale skončí v lepšom prípade v spaľovni, v horšom na spomínanej skládke. Stane sa tak neefektívny.

„Slovensko má záväzný dokument, kde si určujeme naplniť ciele recyklácie 55 percent do roku 2025 a tie v tom prípade určite nesplníme,“ ozrejmil.

Od štátu preto potrebujú vedieť, ako bude reálne riešiť energetickú krízu. Ministerstvo životného prostredia vníma asociáciou predostretý scenár ako alarmujúci, pretože hrozí narušenie odpadového hospodárstva s vážnymi dôsledkami.

„Preto sa chce rezort vyhnúť takémuto vývoju, ale keďže mu neprislúcha právomoc riešiť energetickú krízu, riešenie budeme hľadať na politických rokovaniach na úrovni vlády,“ uviedol štátny tajomník Juraj Smatana.

Doplnil, že recyklačné zariadenia považuje rezort za súčasť kritickej infraštruktúry.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál