Na hlavný obsah

Ak by brexit neuspel, Británia by mala o 4  000 lekárov viac

Tvrdí to Britská asociácia zdravotníkov.

Ak by brexit neuspel, Británia by mala o 4  000 lekárov viac
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Ak by Veľká Británia nevystúpila z Európskej únie, krajina by mala o 4  000 lekárov viac. Tvrdí to Britská asociácia zdravotníkov, ktorá predstavila novú štúdiu o tom, ako ich ovplyvnil brexit. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Viliam Ovsepian.

Obviňujú vládu z nečinnosti, pretože súčasný počet pracovníkov v zdravotníctve nestíha pomáhať starnúcej populácii Spojeného kráľovstva. Ministerstvo zdravotníctva chce vidieť výpočty, pretože pracovníkov je podľa rezortu viac ako kedykoľvek predtým.

Podľa oficiálnych údajov v roku 2021 v Británia zamestnávala viac ako 37  000 zdravotníkov z Európskej únie. Ak by trend prijímania nových medicínskych zamestnancov pokračoval ako pred brexitom, v krajine by pracovalo o 4  285 európskych lekárov viac.

Kardiológ Aseem Malhotra pre RTVS vysvetľuje, že chýbajú prevažne špecialisti ako napríklad anesteziológovia, pediatri, psychiatri či kardiológovia. Nedostatok podľa neho negatívne ovplyvňuje počet uskutočnených operačných zákrokov.

Oficiálne údaje ukazujú, že NHS (National Health Servis – Národný zdravotný systém) má v Anglicku voľné miesta pre viac ako 10  000 lekárov.

Správa poukazuje aj na ďalší nemenej závažný problém. Keby prijímanie zdravotných sestier pokračovalo rovnakým tempom ako počas členstva Británie v Európskej únii, krajina by mala o 58  000 pomocného zdravotného personálu viac.

V súčasnosti ich je približne 29  000 a mnohí z nich sa pripravujú na avizované protivládne protesty v decembri, čo by mohlo ešte viac ochromiť zdravotníctvo.

Neskoré termíny a pomalá záchranka

Jennifer pre RTVS hovorí, že dostať sa k lekárovi je takmer nemožné. Len nedávno vláda zverejnila zoznam lekárov, ktorí aj vážne prehliadky uskutočňujú cez internet.

Tony poukazuje na nefunkčnosť rýchlej zdravotnej služby a hovorí, že jeho teta sa skoro udusila pretože má problémy s dýchaním a musela čakať na sanitku 3 hodiny.

Zistenia prichádzajú v čase výzvy veľkých podnikateľov, aby ministri prehodnotili spôsob, akým prisťahovalectvo pomáha prekonať nedostatok pracovnej sily v ekonomike.

Rezort zdravotníctva sa bráni. Tvrdí, že údaje zmanipulovali. Argumentuje, že od roku 2016 sa počet zdravotných sestričiek zvýšil o 9 000, a počet lekárov v nemocniciach dokonca o 26  000.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál