Na hlavný obsah

Ak lekári výpovede nestiahnu, hrozí kolaps v poskytovaní zdravotnej služby

Nemocnice pripravujú krízové plány.

Ak lekári výpovede nestiahnu, hrozí kolaps v poskytovaní zdravotnej služby
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Nemocnice pripravujú krízové plány. Ak lekári výpovede nestiahnu, hrozí kolaps v poskytovaní zdravotnej služby.

Napríklad prešovská, bratislavská alebo novozámocká nemocnica od decembra ruší, prípadne obmedzuje operácie. Zabezpečovať bude len neodkladnú starostlivosť.

V Trenčianskej nemocnici podalo výpoveď 104 lekárov z viac ako 300. Ohrozí to chod kľúčových oddelení. A to najmä tých, kde zachraňujú životy pri operáciách či nové životy vítajú.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Sú najmä z oddelení ako anestézia a intenzívna medicína, pediatrie, neonatalógie. Veľmi zásadne to ohrozuje elektívnu, teda plánovanú operatívu,“ povedal Tomáš Janík, riaditeľ Fakultnej nemocnice Trenčín.

Takmer nefunkčné bude aj celé rádiologické oddelenie. Zo 17-tich lekárov zostanú v práci len dvaja.

„Budem nútený prijať zásadné reštrikčné obmedzenia k poskytovaniu zdravotnej starostlivosti. Túto zdravotnú starostlivosť sme schopní poskytovať aj po zasadnutí okresného krízového štábu, od štyroch do siedmich dní,“ dodal Janík.

Žilinský kraj

Žilinský kraj má sedem nemocníc. V dvoch nepodal výpoveď žiadny lekár. V ďalších piatich evidujú vyše 270 výpovedí.

Ak by títo lekári od decembra odišli, nemocnice by nedokázali zabezpečovať akútnu a neodkladnú zdravotnú starostlivosť, tvrdí samospráva.

„Aktuálne máme zhruba 2 059 pacientov vo všetkých nemocniciach. Tým pádom by sme ich nevedeli premiestniť do tých dvoch nemocníc,“ povedala Silvia Pekarčíková, riaditeľka odboru zdravotníctva Žilinského samosprávneho kraja.

Nárast úrazov v zimnej sezóne by situáciu skomplikoval aj v prípade pomoci z iných regiónov.
„Previezť takéhoto pacienta môže byť veľmi rizikové a nie vždy to môže úspešne skončiť, takže tie dlhé prevozy nie sú riešením,“ dodala.

V pondelok (28. 11.) chcú preto situáciu riešiť v Žiline na krízovom štábe kraja už nielen s nemocnicami.

Košice

V Košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) podala výpovede až štvrtina lekárov zo 44 pracovísk. Riaditeľ nemocnice napriek tomu sľubuje, že o pacientov sa aj naďalej postarajú.

Presne ide o 227 z 907 lekárov a to najmä z neurológie, neurochirurgie a z úrazovej chirurgie.

„V zásade trištvrte našich pracovísk sa to nedotkne vôbec. Z tých ostatných povedzme 80 % bude mať upravenú pracovnú dobu, budú upravené priestorovo alebo personálne. A tie ostatné, tam sa popresúva zdravotná starostlivosť na iné pracoviska, “ ozrejmil Ľuboslav Beňa, výkonný riaditeľ UNLP v Košiciach.

Najvážnejšia situácia je v Detskej fakultnej nemocnici Košice, kde výpoveď dala až polovica lekárov. Pomáhať by jej mali práve prerozdelení lekári z UNLP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny