Na hlavný obsah

Ak škôlky a umelecké školy nedostanú finančnú pomoc, priplatia si zrejme rodičia

Pociťujú dosahy energetickej krízy.

Ak škôlky a umelecké školy nedostanú finančnú pomoc, priplatia si zrejme rodičia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V niektorých materských školách hrozí, že rodičia za škôlku zaplatia viac. Aj ich zasiahli drahšie energie. Zriaďovatelia škôlok, teda mestá a obce, potrebujú na ich chod peniaze od štátu. Problém majú aj základné umelecké školy (ZUŠ).

Základné a stredné školy dostali od štátu na energie 30 miliónov eur. Vysoké školy 17 miliónov eur. Minister financií prisľúbil pomoc aj škôlkam. Riaditeľka jednej z bratislavských materských škôl hovorí, že ak nedostanú peniaze na energie, zrejme si za škôlku priplatia rodičia.

Výška mesačných poplatkov v škôlkach sa líši. Rodičia tejto škôlky platia mesačne 45 eur. Zahŕňa to napríklad stravu, alebo aj prevádzkové náklady.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Pomoc nedostali ani základné umelecké školy. Niektorým hrozí zatváranie. „Štát nemôže chcieť od samospráv, aby všetko hradili. Primárne vzdelávanie v škôlkach, aj u nás umelecké vzdelávanie je veľmi potrebné pre budúcnosť Slovenska,“ hovorí predsedníčka Asociácie základných umeleckých škôl Zuzana Horváthová.

Počas pandémie dostali mestá a obce 80 miliónov eur z eurofondov. Vtedy poslúžili na vykrytie platov učiteľov. Podobný scenár očakáva bývalý minister školstva aj teraz.

„Príjem tento rok budú mať samosprávy výrazne vyšší ako bolo rozpočtované, a tým pádom sa im vytvára priestor aby si ufinancovali svoje kompetencie,“ tvrdí šéf rezortu financií Igor Matovič (OĽANO).

Mestá a obce financujú zo svojho rozpočtu aj školské kluby detí, centrá voľného času, či internáty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko