Na hlavný obsah

Aktivisti Greenpeace žiadajú od vlády okamžité riešenie energetickej krízy

Na Úrad vlády SR doručili netradičnú zásielku.

Aktivisti Greenpeace žiadajú od vlády okamžité riešenie energetickej krízy
Na Úrad vlády doručili netradičnú zásielku maľba ženy, ktorá trpí energetickou chudobou. Urobili tak aktivisti organizácie Greenpeace. Foto: RTVS

Na Úrad vlády SR doručili netradičnú zásielku – maľba ženy, ktorá trpí energetickou chudobou. Urobili tak aktivisti organizácie Greenpeace. Vyzývajú vládu, aby nenechala ľudí rozhodovať sa medzi tým, či budú hladní, alebo im bude zima.

Aktivisti organizácie Greenpeace žiadajú od vlády okamžité riešenie energetickej krízy. Svoje požiadavky vyslovili pred úradom vlády.

„Energetická kríza je spôsobená závislosťou od fosílneho plynu a preto základnou vecou je znížiť túto závislosť. Prvým riešením je naozaj znížiť energetickú spotrebu a potom to, čo potrebujeme, pokryť obnoviteľnými zdrojmi energie,“ hovorí Katarína Juríková, výkonná riaditeľka Greenpeace Slovensko.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Zemný plyn treba niečím nahradiť a to podľa analytika do roku 2035, ako požadujú aktivisti, tak ľahko nepôjde.

„Realistickejšie je nahrádzať časť spotreby zemného plynu obnoviteľnými plynmi. Takými plynmi sú napríklad vodík vyrobený z obnoviteľných zdrojov, biometán vyrobený z bioodpadu, syntetický metán a ďalšie zdroje,“ vysvetľuje Radovan Potočár, analytik portálu Energie-portal.sk.

Na využívanie alternatívnych zdrojov a zníženie spotreby energií treba mnohé domy rekonštruovať. Súčasné dotácie nízkopríjmovým domácnostiam preplatia až 95 % nákladov. Problém je, že až spätne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko