Na hlavný obsah

Americká centrálna banka opäť zvýšila základnú úrokovú sadzbu

Referenčná sadzba stúpla o 0,75 percentuálneho bodu.

Americká centrálna banka opäť zvýšila základnú úrokovú sadzbu
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Federálny rezervný systém (Fed), ktorý v USA plní úlohu centrálnej banky, v stredu (2. 11.) opäť prudko zvýšil úrokové sadzby v snahe zabrzdiť infláciu a chladiť ekonomiku pred voľbami do Kongresu na budúci týždeň. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

Fed zvýšil svoju referenčnú úrokovú sadzbu o 0,75 percentuálneho bodu, už štvrté zasadanie po sebe, na rozpätie od 3,75 % do 4 % z pôvodných 3 % na 3,25 %.

„Menový výbor očakáva, že pokračujúce zvyšovanie cieľového rozpätia bude vhodné na dosiahnutie pozície menovej politiky, ktorá je dostatočne reštriktívna na to, aby sa inflácia časom vrátila na dve percentá,“ uviedol Fed vo vyhlásení.

Najnovšie zvýšenie posunulo referenčnú sadzbu Fedu bližšie k úrovniam, o ktorých sa mnohí domnievajú, že sú blízko vrcholu alebo tzv. terminálnej sadzby. Projekcie, ktoré Fed zverejnil po septembrovom zasadnutí, ukázali, že jeho členovia uprednostňovali zvýšenie sadzieb na 4,4 % do konca roka. Očakávajú vrchol okolo úrovne 4,6 % v roku 2023.

Niektorí sa však domnievajú, že Fed možno nebude musieť dosiahnuť hornú hranicu projekcií. V nadchádzajúcich mesiacoch sa pravdepodobne objavia dôkazy o spomalení ekonomiky.

Fed však zdôraznil, že tempo zvyšovania úrokov bude závisieť od údajov z ekonomiky. Tie najnovšie pritom aj naďalej poukazujú na silný trh práce a infláciu.

Kontrola inflácie

Americká centrálna banka sa tento rok pustila do agresívnej kampane na kontrolu inflácie, ktorá dosiahla najrýchlejšie tempo rastu za celé desaťročia. Vyššie ceny zvyšujú tlak na domácnosti a ekonomické otázky sa tak dostávajú do centra pozornosti voličov.

Americkí centrálni bankári pritom kráčajú po tenkom ľade, keď sa snažia skrotiť infláciu a vyhnúť sa skĺznutiu ekonomiky do recesie. A politici zase neustále tlačia na predstaviteľov Fedu, aby podporovali maximálnu zamestnanosť, stabilné ceny a mierne úrokové sadzby.

Demokratická strana prezidenta Joea Bidena čelí pred voľbami rastúcej frustrácii voličov z vysokej inflácie a riskuje stratu kontroly nad oboma komorami Kongresu v prospech opozičných republikánov.

Fed od začiatku veľmi jasne deklaroval, že jeho hlavným cieľom je dostať infláciu pod kontrolu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika