Na hlavný obsah

Aplikácia pomáha pri sčítaní kamzíkov vo Vysokých Tatrách

Dáta boli k dispozícii takmer okamžite, predtým to trvalo týždne.

Špeciálna aplikácia pre kamzíky – teda presnejšie, na ich spočítavanie. Práve ona pomohla pri jesennej kamzičej inventúre. Dáta boli k dispozícii takmer okamžite, predtým to trvalo týždne. Aplikáciu použili Poliaci už na jar, na Slovensku ju vyskúšali po prvý raz.

Vidieť kamzíka je vždy pastva pre oči. „Väčšie čriedy sa zvyčajne zdržujú v žľaboch, kde turisti nemajú prístup, v okolí turistických chodníkov máme väčšinou čriedy menšie,“ vysvetľuje Lukáš Lončík, zoológ Správy TANAP-u.

Veľké čriedy alebo aj samotárov na tých najneprístupnejších miestach národného parku hľadalo 117 sčítateľov. Hodiny prechodili medzi skalami s ďalekohľadom v rukách – a tentoraz aj s mobilom s „kamzíčou aplikáciou“.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Pracujeme so systémom, ktorý nám na mieste, v danom čase ukáže, kde kamzík je. Otvoríme si podkladovú mapu, vidíme kamzíka, pridáme počet jedincov – samcov, samíc a mláďat,“ hovorí Erika Ferjancová, zoologička Správy TANAP-u.

Ušetrili stovky hárkov papiera a dlhé hodiny a dni v kancelárii pri sumarizácii dát. Všetko bolo jasné v podstate okamžite – do aplikácie zaznačili sčítatelia 1 222 kamzíkov na slovenskej aj poľskej strane Tatier.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny