Na hlavný obsah

Arménsko a Azerbajdžan spolu rokovali pod záštitou USA

A to len pár hodín po novom incidente.

Arménsko a Azerbajdžan spolu rokovali pod záštitou USA
Na ilustračnej snímke azerbajdžanskí vojaci prekračujú arménsko-azerbajdžanskú hranicu. Foto: TASR/AP

Šéfovia diplomacií Arménska a Azerbajdžanu rokovali vo Washingtone pod záštitou Spojených štátov. A to len pár hodín po novej prestrelke na hranici medzi oboma znepriatelenými štátmi. Ich konflikt si v posledných mesiacoch vyžiadal stovky mŕtvych, uviedla v utorok (8. 11.) agentúra AFP.

Ministri zahraničia oboch zakaukazských krajín, Ararat Mirzojan a Džejhun Bajramov, sa stretli s americkým ministrom zahraničia Antonym Blinkenom.

„Spojené štáty sú zapojené do mierových rokovaní medzi Arménskom a Azerbajdžanom. Priamy dialóg je najlepší spôsob, ako dosiahnuť trvalý mier a my to radi podporíme,“ povedal Blinken pred stretnutím a. Ocenil odvahu oboch strán.

Americký predstaviteľ, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity, podľa AFP uviedol, že nešlo ani tak o „mierové rokovania“, ako o poskytnutie príležitosti pre bojujúce strany stretnúť sa a prehovoriť si.

Zhruba pred týždňom sa arménsky premiér Nikol Pašinjan a azerbajdžanský prezident Ilham Alijev počas stretnutia s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Soči zaviazali „nepoužiť silu“.

Vzájomné obvinenia

V noci z nedele (6. 11.) na pondelok (7.11.) však „jednotky azerbajdžanských ozbrojených síl začali paľbu na arménske pozície vo východnom sektore (spoločnej) hranice“, uviedlo arménske ministerstvo obrany. Vo vyhlásení dodalo, že stret si nevyžiadal „žiadne obete“.

Azerbajdžanské ministerstvo obrany naopak obvinilo arménske sily, že strieľali „ľahkými zbraňami rôznych kalibrov“ na azerbajdžanské pozície. Ani Baku neohlásilo akékoľvek straty.

Kremeľ, ktorý v tomto regióne tradične plní úlohu arbitra, vyzval Jerevan a Baku, aby sa „zdržali akejkoľvek akcie, ktorá by mohla viesť k eskalácii napätia“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet