Na hlavný obsah

Austrália: Hackeri zverejnili údaje o ženách, ktoré podstúpili interrupciu

Žiadajú výkupné 9,7 milióna dolárov.

Austrália: Hackeri zverejnili údaje o ženách, ktoré podstúpili interrupciu
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Neznámi vydierači vo štvrtok (10. 11.) zverejnili na tzv. dark webe ďalšie osobné údaje klientov, ktoré hackeri odcudzili najväčšej súkromnej zdravotnej poisťovni v Austrálii. Týkajú sa zákrokov na ukončenie tehotenstva. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá to označila za najnovšiu snahu hackerov prinútiť poisťovňu, aby im zaplatila výkupné.

Zločinci, ktorí si hovoria Vydieračský gang, vo štvrtok oznámili, že požadujú 9,7 milióna dolárov (približne 9,7 milióna eur). A teda dolár za zdravotné záznamy každého z 9,7 milióna súčasných a bývalých klientov poisťovne Medibank, ktoré ukradli.

Najväčšie znepokojenie vyvoláva krádež údajov takmer 500 000 zákazníkov, ktoré zahŕňajú diagnózy a záznamy o liečbe.

Generálny riaditeľ Medibank David Koczkar odsúdil zverejnenie štvrtkovej tranže údajov ako „hanebné“.

„Zneužitie súkromných informácií ľudí v snahe vymôcť výkupné je zlomyseľné. Je to útok na najzraniteľnejších členov našej komunity,“ uviedol Koczkar vo vyhlásení.

Reakcia ministerky pre kybernetickú bezpečnosť

Ministerka pre kybernetickú bezpečnosť Clare O ‚Neilová označila útok na ženy, ktoré si dali ukončiť tehotenstvo, za „morálne odsúdeniahodné“.

„V stredu (9. 11.) som parlamentu naznačila, že dôsledky hacknutia spoločnosti Medibank sa pravdepodobne ešte zhoršia. Vo štvrtok sa tieto obavy naplnili,“ povedala.

Na dark webe, časti obsahu internetu, ktorá je prístupná iba prostredníctvom špeciálneho softvéru, boli už v stredu ráno anonymne zverejnené mená, čísla pasov, dátumy narodenia, adresy, ako aj informácie o zdravotnom stave časti klientov poisťovne Medibank Privat. A to vrátane podrobností o diagnóze HIV a liečbe drogovej závislosti.

Obete počítačového útoku podľa číselných kódov ich diagnóz rozdelili do zoznamov na „dobrých“ a „zlých“, kam zaradili ľudí s drogovou závislosťou či nakazení vírusom HIV.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet