Na hlavný obsah

Autodopravcovia ukončili blokádu hraničného priechodu s Českom

Ak sa situácia opäť zhorší, avizujú návrat.

Autodopravcovia ukončili blokádu hraničného priechodu s Českom
Štrajk slovenských autodopravcov na hraničnom priechode Brodské-Břeclav. Foto: ČTK/Václav Šálek

Slovenskí autodopravcovia v pondelok (7. 11.) skoro ráno ukončili protest na hraničnom priechode s Českou republikou Brodské/Břeclav na diaľnici D2.

V piatok (11. 11.) tam plánujú opäť zablokovať dopravu v prípade, že sa na hraniciach vytvoria zápchy v dôsledku obnovenia českých hraničných kontrol. Povedal to šéf Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) Stanislav Skala.

UNAS pôvodne oznámila, že diaľnicu D2 z Česka na Slovensko uzavrie cez noc a že očakáva, že protest potrvá do utorkovej (8. 11.) polnoci. Blokádu odôvodnili tým, že české hraničné kontroly spôsobovali dopravné zápchy. Kamionisti niekoľko hodín čakali v kolóne bez prístupu k jedlu či sociálnemu zariadeniu.

Česko zaviedlo koncom septembra dočasné kontroly na svojich hraniciach so Slovenskom z dôvodu zvýšeného prílevu migrantov.

Podľa Skalu dopravcovia uvoľnili dopravu na diaľnici o 4.30 h SEČ, pretože premávka cez hranice bola plynulá. Dodal však, že ak sa tam opäť vytvoria kolóny, v piatok zablokujú dopravu.

Česi posilnili kontroly

Na hraničnom priechode D2 sa okolo 8.15 h netvoril žiadny rad a policajné hliadky priebežne odbavovali osobné a nákladné vozidlá prichádzajúce zo Slovenska. V prípade nákladných vozidiel boli v prevádzke štyri kontrolné body namiesto predchádzajúcich dvoch. Jeden z policajtov nasmeroval prichádzajúce nákladné vozidlá tam, kde bolo voľné miesto.

Podľa skoršieho oznámenia česká polícia už plánovala zvýšiť kapacitu na odbavovanie kamiónov na hraniciach so Slovenskom. Český minister dopravy Martin Kupka na sociálnej sieti informoval, že sa situáciu snažia vyriešiť.

„Cez víkend sme upravili značenie na odpočívadle tak, aby sa kamióny mohli čo najlepšie a najrýchlejšie dostať ku kontrole. Od kontrol naozaj upustiť nemôžeme,“ napísal Kupka na twitteri.

Prezident asociácie Žltý anjel Marián Urge hovorí, že kontroly už trvajú len niekoľko minút. „Dnes o 3.00 h ráno sme boli na českej strane, kde sme sa boli na to pozrieť. Rozšírili koridory, dali tam o 40 policajtov viac, zatiaľ to Česi spĺňajú. Uvidíme, či im to vydrží. Keď im to nevydrží, tak im zablokujeme celé Slovensko. Z Česka na Slovensko im hermeticky uzatvoríme krajinu,“ povedal pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko