Na hlavný obsah

Autor románu M.A.S.H. jeho seriálovú adaptáciu nenávidel

Richard Hornberger zomrel pred 25 rokmi.

Televízny seriál M.A.S.H. získal 14 cien Emmy a sledovalo ho viac ako 100 miliónov divákov. Pomohol Amerike vyrovnať sa s krutou a občas aj smiešnou realitou vojny.

Mobilná armádna chirurgická nemocnica 4077 síce bola fiktívna, ale múdry hlavný hrdina Hawkeye Pierce bol založený na skutočnej osobe Richardovi Hornbergerovi, známom aj pod pseudonymom Richard Hooker.

Hoci bývalý chirurg americkej armády napísal knihu, ktorá bola podkladom k seriálu, a bol rovnako hrdinský a vtipný ako samotný hlavný hrdina Hawkeye, televízne spracovanie svojho vlastného výtvoru začal nenávidieť, píše portál History.

Hornberger na seriáli sotva zarobil. Dostal len 500 dolárov za epizódu a práva na franšízu predal za drobné. Ako rástla povesť seriálu pre jeho komentáre k vojne, čoraz viac sa dištancoval od seriálu a postavy, ktorú vytvoril na základe vlastného vojnového hrdinstva a humoru.

Písal podľa reálnych skúseností

Hornberger sa narodil sa v New Jersey v roku 1924. Mal problémy s prípravou na štúdium medicíny a takmer sa na ňu nedostal.

History píše, že k obratu prišlo po tom, keď ho učiteľ chémie odporučil na Cornellovu lekársku fakultu ako „zvláštneho, ale hodného šance“, píše History.

Hornberger by možno pokračoval v normálnej kariére hrudného chirurga, nebyť kórejskej vojny, ktorá sa začala v júni 1950, keď Severná Kórea napadla Južnú Kóreu. O mesiac neskôr vyslali Spojené štáty do Južnej Kórey svoje prvé jednotky v rámci boja proti medzinárodnému komunizmu.

Vojna sa čoskoro zmenila na napätú patovú situáciu, pre stále zlyhávajúce mierové rokovania. Spojené štáty medzitým začali s povolávaním vojakov a lekárov. Týkalo sa to aj práve skončených študentov medicíny a stážistov, akým bol aj Hornberger. Povolali ho v roku 1951.

Podľa portálu History sa Hornberger ocitol v mobilnej armádnej chirurgickej nemocnici 8055. Stanová chirurgická nemocnica bola jednou zo siedmich plne funkčných stanových nemocníc, ktoré fungovali na rôznych miestach počas kórejskej vojny.

Bol priekopníkom zakázanej operácie

V Kórei bol Hornberger priekopníkom v oblasti chirurgie, ktorá bola počas vojny zakázaná. „Hornberger mal odvahu a smelosť pokúsiť sa o opravu tepien, keď to bolo zakázané, a podľa jedného z opisov bol možno prvý,“ píše cievny chirurg Steven G. Friedman.

V tom čase bolo v rozpore s predpismi americkej armády, aby chirurgovia v prípade poranenia cievneho systému alebo ciev robili čokoľvek iné ako ich uzatváranie. Realita vojnových zranení však spôsobila, že to bolo pre Hornbergera a ďalších chirurgov, ktorí mali zakázané opravovať poškodené tepny, neúnosné.

Na snímke je autor románu MASH Richard Hornberger.
Richard Hornberger.Foto: History.com

V roku 1951, hovoria Hornbergerovi kolegovia Friedmanovi, sa chirurgovia v jednotke M.A.S.H. rozhodli, že ich Hippokratova prísaha neubližovať je dôležitejšia ako armádne predpisy a začali opravovať tepny napriek pravidlám, opisuje History.

Predpokladá sa, že Hornberger bol prvý, kto tieto pravidlá porušil – a scény v jeho bestselleri túto teóriu potvrdzujú. Keď sa to dostalo do iných jednotiek M.A.S.H., lekári začali opravovať tepny aj tam.

Po skončení kórejskej vojny v roku 1953 lekári, ktorí sa odvážili robiť tieto operácie, pomohli podľa History prehĺbiť lekárske poznatky o tom, ako opravovať ľudské tepny a iné cievy.

M.A.S.H. napísal na zmiernenie traumy

Hornberger sa s traumou, ktorú zažil počas kórejskej vojny, vyrovnal tak, že o nej písal. Napísanie knihy M.A.S.H. mu trvalo 12 rokov a ďalších päť rokov ju vydavatelia odmietali, kým napokon vyšla pod jeho pseudonymom Richard Hooker v roku 1968.

Bola to ideálna chvíľa pre román o vojne. Vietnamská vojna neutíchala a Američania túžili po ľahšom pohľade na vojnu. Kniha sa neskôr dočkala filmovej adaptácie a potom aj televízneho seriálu.

Hoci bol zdanlivo o kórejskej vojne, seriál podľa portálu History zachytával rozčarovanie národa aj Alana Aldu z patovej situácie a ľudských obetí vietnamskej vojny, a to najmä prostredníctvom ironickej postavy Hawkeyea Piercea.

Fotografia herca Alana Aldu zo 60. rokov.
Hornbergerovu postavu Hawkeyea Piercea stvárnil herec Alan Alda.Foto: Wikimedia

Seriál pomohol verejnosti vyrovnať sa s emočným nátlakom vojny vo Vietname a ilustroval drsné podmienky oboch konfliktov pre budúce generácie. Nakoniec diváci začali seriál vnímať ako akúsi alegóriu vietnamskej vojny. S tým však Hornberger nesúhlasil, píše History.

Neznášal protivojnové motívy, ktoré mu verejnosť pripisovala. V roku 1983 povedal reportérovi týždenníka Newsweek, že hoci je seriál presný vo svojom fyzickom zobrazení jednotky M.A.S.H., „pošliapava“ jeho spomienky.

Jeho syn William Hornberger pre New York Times povedal, že jeho otec nemal v úmysle napísať protivojnovú knihu.

Richard Hornberger zomrel pred 25 rokmi 4. novembra vo veku 73 rokov. V portlandskej nemocnici podľahol ochoreniu žalúdka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet