Na hlavný obsah

Banksy odhalil na Ukrajine svoje dielo, je na budove zničenej Rusmi

Zverejnil ho na svojom instagrame.

Britský umelec Banksy odhalil svoje najnovšie dielo. Ide o nástennú maľbu ukrajinskej gymnastky na budove zničenej ruským ostreľovaním počas vojny proti Ukrajine.

Snímku graffiti v mestečku Boroďanka, ktoré leží asi 50 kilometrov severozápadne od Kyjeva, zverejnil autor na svojom účte na instagrame. Všimli si ho tiež svetové médiá. Gymnastka robí stojku uprostred trosiek, napísala britská stanica BBC na svojom webe.

Nástenné maľby v ukrajinskom hlavnom meste a jeho okolí viedli podľa BBC k špekuláciám, že anonymný umelec pracoval vo vojnou zničenej krajine. Ďalšie graffiti, oficiálne nepotvrdené, zobrazuje muža podobajúceho sa ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorého dieťa poráža v džude.

Umelec zverejnil tri obrázky nástennej maľby gymnastky medzi troskami po ruskom ostreľovaní iba s popisom „Boroďanka, Ukrajina“.

A čo ďalšie diela?

Ďalšie dielo v mestečku, ktoré Banksy oficiálne nepotvrdil, zobrazuje muža podobajúceho sa Putinovi, ktorého malý chlapec poráža v zápase v džude. Ruský prezident je držiteľom čierneho pása v džude a známym obdivovateľom bojových umení.

Graffiti dieťaťa zrážajúceho k zemi muža v športovom úbore je vidieť na stene uprostred poničených budov v Boroďanke.

Po oslobodení mesta spravodajca BBC Jeremy Bowen, ktorý je medzi vojnovými korešpondentami veteránom, povedal, že škody spôsobené ruským ostreľovaním Boroďanky boli najhoršie, aké v tom čase na Ukrajine videl.

Viacerí svedkovia uviedli, že ruskí vojaci prekazili pokusy vyslobodiť preživších z trosiek zničených budov a so zbraňou v ruke vyhrážali ľuďom, ktorí to chceli urobiť.

Server BBC News tiež zverejnil príbeh miestneho policajta, ktorý pri jedinom ruskom zásahu prišiel o šesť členov svojej rodiny – matku, otca, brata, babku, manželku a ročnú dcéru.

Tretí graffiti, ktorý sa zdá byť tiež Banksyho dielom, ukazuje gymnastku s obväzom na krku, tancujúcu so stuhou nad dierou zívajúcou v múre budovy v meste Irpiň pri Kyjeve, ktoré sa smutne preslávilo masakrom stoviek civilistov počas ruskej okupácie.

Štvrté dielo, ktoré tiež pripomína Banksyho štýl, zobrazuje dve deti sediace na „ježkovi“, teda protitankovej prekážke, ktorú používajú ako hojdačku. Toto dielo autor nastriekal na betónovú obrannú prekážku v Kyjeve.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet