Na hlavný obsah

Biden a Si Ťin-pching odsúdili ruské jadrové hrozby na Ukrajine

Debatovali spolu zhruba tri hodiny.

Čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a jeho americký náprotivok Joe Biden.
Čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a jeho americký náprotivok Joe Biden.Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden a jeho čínsky náprotivok Si Ťin-pching mali v pondelok (14. 11.) úprimný rozhovor o prioritách a rade ďalších tém. Oznámil to Biely dom po prvej osobnej schôdzke oboch prezidentov na indonézskom ostrove Bali, kde sa v utorok (15. 11.) a v stredu (16. 11.) koná samit skupiny veľkých svetových ekonomík G20.

Biden podľa Bieleho domu čínskemu prezidentovi povedal, že USA budú naďalej s Čínou energicky súperiť, ale súperenie nesmie skĺznuť ku konfliktu. Prezidenti sa zhodli na tom, že jadrová vojna by nikdy nemala nastať. Odsúdili ruské jadrové hrozby týmto smerom v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

Biden čínskemu náprotivkovi povedal, že Čína sa musí vyrovnať s konkurenciou a udržiavať komunikáciu, uviedol Biely dom. Oznámil tiež, že Čínu navštívi americký minister zahraničia Antony Blinken.

Taiwan a Rusko

Počas zhruba trojhodinového stretnutia Biden čínskemu prezidentovi vyčítal „nátlakové a čoraz agresívnejšie kroky“ proti Taiwanu a znepokojenie vyjadril tiež nad dodržiavaním ľudských práv v provincii Sin-ťiang, v Tibete a Hongkongu.

Si podľa čínskych štátnych médií zdôraznil, že riešenie taiwanskej otázky je záležitosťou Číňanov a vnútornou čínskou záležitosťou. Vyjadril nádej, že sa USA budú držať politiky jednej Číny.

„Otázka Taiwanu je v samom jadre záujmov Číny, je základom politických vzťahov medzi Čínou a USA a prvou červenou čiarou, ktorá sa v čínsko-amerických vzťahoch nesmie prekročiť,“ povedal podľa agentúry Sinchua Si Bidenovi.

Stretnutie sa konalo v čase, keď sa obe superveľmoci snažia vyrovnať so vzájomnými nezhodami a zároveň súperia o vplyv vo svete poznačenom hospodárskym a bezpečnostným napätím.

Biden a Si sa zhodli na tom, že „k jadrovej vojne by nikdy nemalo dôjsť“ a že v nej nemožno zvíťaziť. Zdôraznili tiež svoj „odpor k nasadeniu alebo hrozbe nasadenia jadrových zbraní na Ukrajine“. Poukázali tak na ruské hrozby v čase, keď sa zadrhla ruská invázia na Ukrajine.

Podľa Bieleho domu Biden počas rozhovoru tiež vyjadril obavy z provokatívneho správania Severnej Kórey.

„Som presvedčený, že Čína nechce, aby Severná Kórea ďalej eskalovala situáciu,“ povedal Biden. Zároveň varoval KĽDR, že v prípade ďalších provokácií či prípadnej jadrovej skúšky USA posilnia svoje vojenské kapacity v oblasti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet