Na hlavný obsah

Biden vyzve čínskeho lídra, aby obmedzil najhoršie tendencie Severnej Kórey

Požiadavky klásť nebude, poskytne len svoje stanovisko.

Biden vyzve čínskeho lídra, aby obmedzil najhoršie tendencie Severnej Kórey
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden vyzve čínskeho lídra Si Ťin-pchinga, aby obmedzil „najhoršie tendencie“ Severnej Kórey. Povie mu, že zvyšovanie počtu zbraní Pchjongjangu si vyžiada „posilnenú“ vojenskú prítomnosť USA v Ázii. Uviedol to v sobotu (12. 11.) vysokopostavený predstaviteľ USA.

Biden počas pondelkového (14. 11.) stretnutia na okraj samitu G20 čínskemu prezidentovi povie, že Čína má „záujem zohrávať konštruktívnu úlohu pri obmedzovaní najhorších tendencií Severnej Kórey.“

Povedal to novinárom americký prezidentský poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. Uviedla to tlačová agentúra AFP.

Biden tiež Si Ťin-pchingovi povie, že ak bude Severná Kórea naďalej vyvíjať raketové a jadrové zbrane, tak to „bude jednoducho znamenať ďalšie posilnenie americkej vojenskej a bezpečnostnej prítomnosti v danom regióne“.

Sullivan v rozhovore na palube prezidentského špeciálu Air Force One počas Bidenovej cesty do Kambodže na regionálny samit Združenia národov juhovýchodnej Ázie (ASEAN), ktorý sa bude konať počas tohto víkendu, povedal, že Biden nebude klásť požiadavky Číne. Si Ťin-pchingovi však poskytne „svoje stanovisko“.

Hrozba pre mier a stabilitu

Severná Kórea totiž „predstavuje hrozbu nielen pre Spojené štáty či pre Južnú Kóreu a Japonsko, ale aj pre mier a stabilitu v celom regióne“, zdôraznil Sullivan.

Sullivan povedal, že „je samozrejme na Číne, či chce zvýšiť tlak na Severnú Kóreu“. Keďže sa však očakáva, že Severná Kórea čoskoro otestuje jadrovú zbraň a rýchlo zvyšuje svoje raketové kapacity, „operačná situácia je v súčasnosti akútnejšia,“ dodal zmienený americký predstaviteľ.

Biden, ktorý priletel do Ázie po krátkej zastávke v Egypte na konferencii o klimatickej kríze COP27, absolvuje i samostatné stretnutia s vedúcimi predstaviteľmi Kambodže, Japonska a Južnej Kórey. Šéf Bieleho domu pricestoval do kambodžského hlavného mesta Phnom Pénh v sobotu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet