Na hlavný obsah

Bielorusi sa do vojny na strane Ruska nechcú zapojiť, tvrdí líderka opozície

Zdôvodnila to nedostatočnou motiváciou a tiež zlým výcvikom vojakov.

Bielorusi sa do vojny na strane Ruska nechcú zapojiť, tvrdí líderka opozície
Ukrajina začala na hranici s Bieloruskom stavať obrannú bariéru. Foto: twitter/ NEXTA

Bielorusi sú proti zapojeniu sa do vojny na Ukrajine na strane ruských síl. Šanca, že by sa tak stalo v súčasnej situácii, keď sa ruskej armáde nedarí zvíťaziť, je takmer nulová. Uviedla v rozhovore pre server iRozhlas.cz zverejnený v pondelok (21. 11.) líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská. Zdôvodnila to nedostatočnou motiváciou a tiež zlým výcvikom vojakov.

Poznamenala však, že existuje možnosť, že bieloruský prezident Alexandr Lukašenko bude chcieť ako prejav lojality voči šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi vydať rozkaz na zahájenie bojov proti Ukrajincom.

Ako ale zdôraznila, Lukašenko si podľa nej „je vedomý, že v takom prípade by bieloruskí vojaci dezertovali, skrývali sa, utekali, pridávali by sa k druhej strane“.

„Rozhodne by ale nebojovali proti Ukrajincom. Po prvé nemajú motiváciu, nechcú bojovať proti národu, ktorý je nám tak blízky. A potom tiež vedia, že nie sú dobre vycvičení, nie sú dobre vybavení“ a použili by ich ako „potravu pre delá“, povedala.

Cichanovská tiež podotkla, že je „hanbou nelegitímneho režimu“ v Minsku, že mnohé krajiny – Poľsko, Litva a Ukrajina – pristupujú k budovaniu plota na hraniciach s Bieloruskom. Prirovnala to k vzniku novej železnej opony.

Vyjadrila napriek tomu nádej, že raz tieto múry zlikvidujú a dôjde k zlepšeniu vzťahov demokratického Bieloruska a ďalších európskych krajín.

Bielorusko profituje zo spojenectva s Putinom

Medzi Putinom a Lukašenkom panuje podľa Cichanovskej predovšetkým situačné priateľstvo. „V tejto chvíli potrebuje Lukašenko Putina ako jediného podporovateľa jeho moci,“ konštatovala s tým, že bieloruský líder dostáva od Moskvy politickú i ekonomickú pomoc.

„A Putin potrebuje Lukašenka, pretože potrebuje naše územie,“ dodala poznamenajúc, že Lukašenko zaistí všetko potrebné pre ruské sily – „infraštruktúru, ľudí, nemocnice na liečbu ruských vojakov“.

Bielorusko profituje z blízkeho spojenectva s Putinom aj tým, že má k dispozícii lacnú ropu a plyn, vysvetľuje Cichanovská. „Lukašenko teda platí za tú lacnú ropu a plyn našou nezávislosťou,“ vyhlásila. „Som si istá, že s dobrým vedením by sa naša krajina dokázala dostať zo závislosti na Rusku,“ doplnila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet