Na hlavný obsah

Bittó Cigániková: Odvolali ma pre môj boj za práva žien

Na poste ju dočasne vymenila Záborská.

Bittó Cigániková: Odvolali ma pre môj boj za práva žien
Poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková s dúhovou vlajkou v parlamente. Foto: TASR

Exšéfka zdravotníckeho parlamentného výboru a poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS) v piatok (11. 11.) uviedla, že dôvodom jej odvolania z postu predsedníčky bol jej boj za práva žien. Jej post dočasne zastane Anna Záborská (OĽANO), no myslí si, že ju aj trvalo nahradí.

Poslanci Národnej rady (NR) SR ju z predsedníckej pozície odvolali vo štvrtok (10. 11.) v tajnom hlasovaní. Za návrh nezaradeného poslanca Martina Čepčeka hlasovalo 67 poslancov z 91 prítomných.

Bittó Cigániková uviedla, že konkrétnym dôvodom bol jej boj proti obmedzeniu práva žien na interrupcie. Poukázala na to, že počas tohto funkčného obdobia podali poslanci ako Záborská, Čepček či ľudia z ĽSNS 15 návrhov na obmedzenie interrupcií a neprešiel im ani jeden.

„Ak si moji kolegovia myslia, že im to pomôže, tak sa mýlia. Moja sila nespočíva v nejakej funkcii,“ povedala Bittó Cigániková s tým, že členkou výboru ostáva naďalej. Hlasovanie v parlamente podľa nej dokázalo, že neexistuje žiadna spolupráca SaS s Hlasom-SD či so Smerom-SD.

Poslanci jej vraj vyčítali aj to, že nemá adekvátne vzdelanie na vedenie výboru. „Na to, aby ste riadili zdravotníctvo, nepotrebujete vedieť operovať slepé črevo,“ zdôraznila s tým, že vyštudovala manažment v zdravotníctve.

„To, čo spravilo OĽANO, považujem za podlé a zákerné. Vykresľuje ich to presne takých, akí sú,“ povedal predseda SaS Richard Sulík na margo jej odvolania.

Dodal, že sa nezúčastnia hlasovania na mimoriadnej schôdzi ku kríze v zdravotníctve ani hlasovania o odvolaní ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko