Na hlavný obsah

BR OSN odsúdila minulotýždňové odpálenie severokórejskej rakety

Tá dopadla asi 200 kilometrov od japonského pobrežia.

BR OSN odsúdila minulotýždňové odpálenie severokórejskej rakety
Na ilustračnej snímke vlajka Severnej Kórey. Foto: Wikipedia - voľné dielo

Členovia Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) odsúdili v pondelok (21. 11.) minulotýždňové odpálenie balistickej rakety, ktoré vykonala Severná Kórea. Nedokázali však v tejto veci prijať oficiálne stanovisko z dôvodu námietok Číny a Ruska. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na zdroje z prostredia diplomacie.

Piatkové (18. 11.) odpálenie severokórejskej rakety, ktorá dopadla asi 200 kilometrov od japonského pobrežia, ostro odsúdilo 14 členských krajín BR OSN vrátane Spojených štátov, Británie či Indie. Severná Kórea v piatok odpálila zrejme svoju najnovšiu medzikontinentálnu balistickú raketu. Tá má potenciál doletieť až na americkú pevninu, pripomína AFP.

Vážna eskalácia?

„Toto predstavuje vážnu eskaláciu a jednoznačnú hrozbu pre medzinárodný mier a bezpečnosť,“ uviedlo spomínaných 14 krajín v spoločnom vyhlásení po stretnutí BR OSN venovanom piatkovému odpalu.

Západní diplomati, ktorí si želali ostať v anonymite, však pre AFP v pondelok povedali, že Čína a Rusko požiadali, aby v pondelkovom vyjadrení neboli zahrnuté.

Spojené štáty tento mesiac obvinili Peking, že chráni Severnú Kóreu pred ďalšími trestami. Čína a Rusko totiž aj v máji vetovali snahu vedenú Spojenými štátmi o uvalenie ďalších sankcií na KĽDR v súvislosti s predchádzajúcim odďaľovaním rakiet.

„KĽDR koná beztrestne v súvislosti s nečinnosťou Bezpečnostnej rady. Prizývame všetky členské krajiny, aby sa k nám pripojili pri odsúdení nezákonných odpalov balistických rakiet KĽDR. A vyzvali na implementáciu už existujúcich rezolúcií BR OSN,“ prečítala zo spoločného vyhlásenia novinárom americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet