Na hlavný obsah

Bratislavskí záchranári majú výhrady voči svojmu šéfovi. Rezortu napísali otvorený list

Podpísalo sa podeň 470 zamestnancov.

Bratislavskí záchranári majú výhrady voči svojmu šéfovi. Rezortu napísali otvorený list
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Viac ako 470 zamestnancov bratislavskej záchrannej zdravotnej služby sa podpísalo pod otvorený list, v ktorom ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽANO) žiadajú, aby prehodnotil vymenovanie Imricha Andrásiho za riaditeľa bratislavskej štátnej záchranky.

Jeho riadenie aj komunikáciu označili za problémovú. Na túto pozíciu sa v pondelok (14. 11.) uskutočnilo výberové konanie, kde bol Andrási jediným kandidátom.

Štátna záchranná zdravotná služba má v hlavnom meste 25 staníc. Je druhým najväčším poskytovateľom prednemocničnej neodkladnej starostlivosti. Po Slovensku ich má celkovo 94. Jej zamestnanci nie sú spokojní s vedením už mesiace, v septembri hrozili výpoveďami, ak nedôjde k zmenám.

Téme sa v Žurnále Rádia Regina Západ venovala redaktorka RTVS Dominika Zúborová.

Predsedovi parlamentu Borisovi Kollárovi (Sme rodina) sa sťažovali okrem iného na to, že im nový riaditeľ pre potrebné šetrenie siahol na odmeny. Situácia sa stabilizovala, ale len na chvíľu.

„Nie je problém, že by sa mala robiť reštrukturalizácia a reformy, ale spôsob, akým sa to robí a spôsob, akým štatutár túto vec so zamestnancami komunikuje,“ povedala odborárka bratislavskej záchranky Zuzana Pukancová.

„Myslím si, že keď 472 ľudí slobodne v demokratickej krajine vyjadrí svoj názor na situáciu, minimálne je dobré vypočuť si ich a nechať ich odkomunikovať, kde je problém,“ dodala Pukancová.

Kritizujú jeho aroganciu a neschopnosť

V otvorenom liste zamestnanci napríklad píšu, že ich šéf musí byť schopný so zamestnancami hovoriť a podporovať ich. Viacerí záchranári však hovoria o arogancii či neschopnosti ich terajšieho manažéra.

„Všetky jeho kroky každý deň vedú niekam, kam táto organizácia smeruje, a to je čierna diera. Tento pán vôbec nie je manažér, nemá absolútne žiadnu šajnu o tom, ako sa vedú ľudia,“ skonštatovala záchranárka Jarmila Sokolová.

Andrásiho sme oslovili a poukázali na sťažnosti zamestnancov. Reagoval, že sa k otvorenému listu nebude vyjadrovať. Zdôvodnil to tým, že nepozná jeho úplné znenie. Pýtali sme sa aj Ministerstva zdravotníctva.

„Ministerstvo zdravotníctva zverejní výsledok výberového konania na post riaditeľa štatutárneho orgánu Záchrannej zdravotnej služby Bratislava, keď nadobudne právoplatnosť,“ vyberáme z odpovede rezortu.

V prípade, že terajší šéf ostane vo svojej pozícií, zdravotnícki záchranári otvorene hovoria, že svoje pracovné miesta sú schopní opustiť. Ohrozené by tak bolo poskytovanie neodkladnej zdravotnej starostlivosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál