Na hlavný obsah

Británia daruje jednu miliardu libier na boj s AIDS, tuberkulózou a maláriou

Je to o 1,8 miliardy libier menej, ako sa od nich požiadalo.

Británia daruje jednu miliardu libier na boj s AIDS, tuberkulózou a maláriou
Ilustračná snímka - vlajka Veľkej Británie. Foto: TASR/AP

Britská vláda v pondelok (14. 11.) oznámila, že daruje jednu miliardu libier (asi 1,14 miliardy eur) Globálnemu fondu pre boj s AIDS, tuberkulózou a maláriou. Informovala o tom agentúra Reuters. Suma je o 1,8 miliardy nižšia, ako o suma ktorú Británia sľúbila.

Historicky je Británia významným darcom tohto fondu. Krajina svoj príspevok do fondu oznámila o zhruba šesť týždňov neskôr ako ostatní svetoví lídri. Tí v septembri na okraj Valného zhromaždenia OSN prisľúbili takmer 14,3 miliardy dolárov (asi 13,87 miliardy eur).

Globálny fond na boj s AIDS, tuberkulózou a maláriou dar privítal. Podľa charitatívnych organizácií však nie je dostatočný. Celková suma na obdobie rokov 2023 až 2025, je o 30 percent nižšia než tá, ktorú Británia prisľúbila.

„Británia bola po desaťročia lídrom v celosvetovej reakcii na tieto infekčné choroby, ale už nie je,“ uviedol riaditeľ pridruženia STOPAIDS Mike Podmore.

Podľa neziskovej organizácie Malaria No More môže nižšia suma znamenať, že niektoré výrobky, ktoré zachraňujú životy, ako sú napríklad najnovšie siete proti komárom, sa nedostanú k tým, ktorí ich naliehavo potrebujú.

„Tento fond dáva nádej a príležitosť miliónom ľudí, ktorí by inak trpeli,“ uviedol námestník britského ministra zahraničia Andrew Mitchell.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet