Na hlavný obsah

Británia sa môže zúčastňovať na projekte vojenskej mobility EÚ

Súhlasili s tým ministri obrany členských krajín.

Británia sa môže zúčastňovať na projekte vojenskej mobility EÚ
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ministri obrany členských krajín EÚ v v utorok (15. 11.) v Bruseli súhlasili, že Spojené kráľovstvo sa môže zúčastňovať na projekte vojenskej mobility známom ako Posilnená spolupráca európskej bezpečnosti a obrany (PESCO).

Rada EÚ pre zahraničné veci segment obrana spresnila, že Británia si podala žiadosť o účasť na projekte PESCO. Utorňajšie rozhodnutie Rady ministrov oprávňuje Holandsko ako koordinátora PESCO pozvať Britániu do projektu. Uznali tiež významnú pridanú hodnotu, ktorú Británia prináša pre tento projekt.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell uviedol, že vojna Ruska proti Ukrajine ukázala, že schopnosť rýchleho presunu jednotiek a vojenského vybavenia v Európe a mimo nej je nevyhnutná pre bezpečnosť EÚ.

„Zdieľanie informácií a skúseností s kľúčovými partnermi je kľúčové. Projekt PESCO poskytuje v tomto smere správnu platformu. Po minuloročnom pripojení USA, Kanady a Nórska je účasť Británie ďalším dôkazom jeho dôležitosti,“ vysvetlil Borrell.

„Zabezpečenie rýchleho pohybu a bezpečnej prepravy ozbrojených síl je kľúčové pre zlepšenie schopnosti EÚ a NATO reagovať na krízy, najmä teraz, keď Ukrajine poskytujeme naliehavú vojenskú podporu,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet