Na hlavný obsah

Británia uvalila sankcie na ďalších ruských oligarchov

Okrem iného im zmrazili aj majetok.

Británia uvalila sankcie na ďalších ruských oligarchov
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Spojené kráľovstvo uvalilo sankcie na štyroch ruských podnikateľov v oceliarskom a petrochemickom priemysle pre inváziu Ruska na Ukrajine. Oznámil to v stredu (2. 11.) britský minister zahraničných vecí James Cleverly. Informuje agentúra Reuters.

„Dnes sme uvalili sankcie na ďalších štyroch oligarchov, ktorí sa vo svojej pozícii autority spoliehajú na (ruského prezidenta Vladimira) Putina a následne financujú jeho vojenskú mašinériu. Zameraním sa na týchto jednotlivcov zvyšujeme ekonomický tlak na Putina a budeme v tom pokračovať, kým Ukrajina nezvíťazí,“ uviedol Cleverly.

Medzi sankcionovanými sú Alexandr Abramov a Alexandr Frolov, ktorých Británia označila za partnerov už skôr sankciami postihnutého bývalého majiteľa futbalového klubu FC Chelsea Romana Abramoviča.

Odhaduje sa, že Abramovov majetok dosahuje hodnotu 4,1 miliardy libier (4,7 miliardy eur). Hodnota Frolovho majetku sa odhaduje na 1,7 miliardy libier (1,97 miliardy eur), uvádza britský rezort diplomacie. Sankcie na nich uvalili pre ich pôsobenie v ťažobnom, dopravnom a stavebnom sektore.

Frolova, ktorý pôsobil v oceliarňach Evraz, sankcionovali aj za pôsobenie v sektoroch, ktoré „majú pre ruskú vládu strategický význam“. Sankcie postihli aj Ajrata Šajmijeva a Alberta Šigabutdinova, ktorý kontroluje 97 % chemických a petrochemických procesov vrátane produkcie surovej ropy v ruskej Tatárskej republike.

Sankcie zahŕňajú cestovné zákazy, zmrazenie majetku či dopravné sankcie, uvádza britské ministerstvo.

Napriek tretej zmene v premiérskom kresle v tomto roku Británia nemení svoj postoj voči vojne na Ukrajine. Od začiatku ruskej invázie vo februári uvalila sankcie už na stovky ruských jednotlivcov a subjektov, píše Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet