Na hlavný obsah

Briti priznali, že Ukrajincom pomáhajú s obranou proti kyberútokom z Ruska

Hekeri chcú získať informácie využiteľné v bojoch.

Briti priznali, že Ukrajincom pomáhajú s obranou proti kyberútokom z Ruska
Foto: Shuttestock

Británia prvýkrát verejne informovala, že jej experti podstatne pomáhajú Ukrajincom pri obrane proti kybernetickým útokom z Ruska. Ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že program boja proti kyberútokom beží už od začiatku ruskej invázie a že doň Londýn investoval 6,4 milióna libier (asi 5,3 milióna eur). Napísal o tom spravodajský server BBC.

„Poskytli sme naše vedomosti, aby sme im po začatí invázie pomohli sa brániť pred každodennými ruskými kyberútokmi“. Uviedol Leo Docherty z ministerstva zahraničných vecí. Podľa neho britskí experti intenzívne spolupracujú s Ukrajincami a pomáhajú odvracať útoky aj posilňovať obranu sietí.

Konkrétne asistenciu poskytuje britské Národné stredisko kybernetickej bezpečnosti (NCSC), ktoré spadá pod britské spravodajské služby GCHQ. Šéfka NCSC Lindy Cameronová uviedla, že je hrdá na to, že jej úrad pomáha Ukrajine s kybernetickou bezpečnosťou.

„Podarilo sa im (Ukrajincom) vystavať impozantnú obranu v kyberpriestore, rovnako ako sa im to podarilo na bojovom poli,“ napísala vo vyhlásení.

Chcú získať informácie využiteľné v bojoch

Británia podľa stanice Sky News podporila Ukrajinu aj darovaním hardvéru a softvéru dôležitého pre zabezpečenie elektronickej komunikácie, databáz a počítačových sietí.

Podľa Londýna Rusko stálo napríklad za masívnymi kybernetickými útokmi na začiatku vojny. Tie vyradili z prevádzky weby ukrajinskej vlády, parlamentu, ministerstva zahraničia i niektorých bánk.

Podľa BBC sa hekeri naviazaní na ruské spravodajské služby teraz snažia útočiť najmä na vysokých ukrajinských predstaviteľov. Chcú získať informácie využiteľné v bojoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet