Na hlavný obsah

Briti si myslia, že opustiť Európsku úniu bola chyba

Spojené kráľovstvo trápi vysoká inflácia.

Briti si myslia, že opustiť Európsku úniu bola chyba
Až 56 percent Britov si myslí, že opustiť Európsku úniu bola chyba. Foto: RTVS

Až 56 percent Britov si myslí, že opustiť Európsku úniu bola chyba. Odhalil to najnovší prieskum marketingovej firmy YouGov. Spojené kráľovstvo trápi vysoká inflácia a ekonomika je na tom horšie, ako pred pandémiou.

Takmer tri roky po odchode z Európskej únie píšu britské médiá o „Bregrete“, teda o ľútosti nad brexitom. Iba 32 % Britov si stále myslí, že to bol dobrý nápad.

„Ľudia, s ktorými som sa rozprával v uliciach Londýna, sa cítia skôr podvedení. Politici, na čele s Borisom Johnsonom, bývalým premiérom, im sľubovali, že sa konečne zbavia všetkých pravidiel, ktorými boli podľa ich slov spútaní ešte z čias Európskej únie. Dalo by sa povedať, že ľudia cítia akúsi frustráciu,“ informoval Viliam Ovsepian, spravodajca RTVS v Londýne.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Ľudia vidia, že im to viac zobralo, ako prinieslo. S tým sa dá len ťažko niečo robiť. To, čo môžeme vidieť je približovanie sa k Európskej únii v zmysle obchodu, v zmysle finančných trhov. Ale bude to veľmi komplikované, pretože keď sa pretrhali spojenia, bude veľmi ťažké ich opäť obnoviť,“ hovorí Ronald Ižip, finančný analytik, šéfredaktor týždenníka Trend.

Britský premiér aj napriek tomu stojí za rozhodnutím opustiť Úniu. „Hlasoval som za brexit a verím v brexit. Pod mojím vedením Británia nebude mať s Európskou úniou žiadne prepojenia, ktoré by vyžadovali zosúladenie so zákonmi Únie,“ vyhlásil Rishi Sunak, predseda vlády Spojeného kráľovstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet