Na hlavný obsah

Britský premiér Sunak oznámil investíciu do ďalších piatich vojnových lodí

Vo fáze výstavby sú už tri takéto plavidlá.

Britský premiér Sunak oznámil investíciu do ďalších piatich vojnových lodí
Na snímke britský premiér Rishi Sunak. Foto: TASR/AP

Británia investuje 4,2 miliardy libier (približne 4,8 miliardy eur) do piatich nových vojnových lodí. Investícia má byť v záujme posilnenia bezpečnosti „čeliac stupňujúcim sa hrozbám zo strany Ruska,“ uviedol v utorok (15. 11.) tamojší premiér Rishi Sunak. Informovala o tom agentúra AFP.

Výdavky predstavujú nasledujúcu fázu programu, v rámci ktorého sa v súčasnosti už nachádzajú vo fáze výstavby tri plavidlá. Všetkých osem bojových lodí by malo byť hotových približne do roku 2035, uviedol Sunak.

„Kroky Ruska nás všetkých ohrozujú. Keď poskytujeme ukrajinskému ľudu potrebnú podporu, využívame aj šírku a hĺbku odborných znalostí Spojeného kráľovstva na ochranu seba a našich spojencov. To zahŕňa výstavbu ďalšej generácie britských vojnových lodí,“ dodal Sunak, ktorý sa zúčastňuje na samite skupiny G20 na indonézskom ostrove Bali.

Očakáva sa, že na schôdzke sa vystupňuje nátlak na Rusko v súvislosti s jeho vojenskou inváziou na Ukrajinu, píše AFP. Ruský prezident Vladimir Putin sa na samite nezúčastňuje, vyslal naň ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova.

Downing Street však uviedol, že Sunak i ďalší spojenci „poukážu“ na „bezcitné ignorovanie ľudských práv a zdôraznia, že úloha Ruska v medzinárodnom systéme nebude nikdy normalizovaná, kým bude vojna na Ukrajine pokračovať“, cituje AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet