Na hlavný obsah

Budúci rok si Slováci zrejme priplatia aj za odvoz komunálneho odpadu

Pred uložením na skládku musí prejsť spracovaním.

Od januára si za odvoz odpadu Slováci zrejme priplatia. Pri štvorčlennej rodine by to mohlo byť zhruba 28 eur ročne. Od nového roka sa totiž nebude dať vyvážať komunálny odpad priamo na skládku. Podľa schváleného zákona musí najskôr prejsť ďalšou úpravou.

Plasty, kovy, sklo či biologický odpad často končia v komunálom odpade, a tým pádom aj na skládke. Od 1. januára má prísť zmena. Odpad pred uložením na skládku musí prejsť mechanickou a biologickou úpravou.

„Čo znamená ďalšiu novú službu, za ktorú budeme musieť zaplatiť. Pre obyvateľa to bude znamenať zvýšenie súčasného poplatku za komunálny odpad okolo šesť až sedem eur na osobu,“ uviedla starostka obce Lazany Jana Matiašková (nezávislá).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Lazany by tak mali zberovej spoločnosti platiť za vývoz a úpravu komunálneho odpadu o viac ako 11 000 eur ročne. Samosprávy ale dodnes nevedia presné sumy. To im komplikuje prípravy rozpočtov a všeobecne záväzných nariadení o poplatkoch

„Ak by samosprávy doplácali z vlastného rozpočtu náklady, ktoré súvisia s likvidáciou odpadov, tým pádom automaticky porušia zákon. Preto musia preniesť všetky náklady na poplatníkov,“ vysvetlil hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák.

Zberové a odpadové spoločnosti sa tiež na zmenu nedokázali pripraviť. „Dvadsaťštyri mesiacov je extrémne krátky čas na to, aby sa takéto zariadenia na Slovensku vybudovali a sprevádzkovali. Vieme, že musia prejsť procesom EIA, ktorý na Slovensku trvá minimálne dva roky,“ povedal generálny riaditeľ Zväzu odpadového hospodárstva Ján Chovanec.

V Nemecku sa na zavedenie úpravy komunálneho odpadu pred skládkovaním pripravovali sedem rokov. V Poľsku štyri roky a Česká republika posunula úpravu až na rok 2033.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko