Na hlavný obsah

Bulharsko odsúhlasilo dodávky zbraní pre Ukrajinu

Nesúhlasí s tým prezident Radev.

Bulharsko odsúhlasilo dodávky zbraní pre Ukrajinu
Ilustračná snímka.

Bulharský parlament vo štvrtok (3. 11.) veľkou väčšinou hlasov odsúhlasil dodávky zbraní Ukrajine. Proti boli proruské strany, nesúhlasí s nimi ani prezident Rumen Radev.

O povahe vojenskej pomoci sa ešte len rozhodne. Bulharsko bolo popri Maďarsku a neutrálnom Rakúsku jedinou krajinou Európskej únie, ktorá doteraz oficiálne odmietala poskytnúť vojenskú pomoc Ukrajine v jej obrane pred ruskou inváziou. Informovali o tom zahraničné agentúry.

V 240-člennom parlamente za návrh dvoch proeurópskych strán – Demokratického Bulharska a strany GERB expremiéra Bojka Borisova – hlasovalo 175 poslancov.

Proti ich bolo 49, podľa očakávania socialisti (BSP) a krajne pravicová strana Obrodení. V rozpore s predpokladmi sa k návrhu pripojila aj nová politická formácia Bulharský vzostup niekdajšieho úradníckeho premiéra Stefana Janeva, ktorý bol inak považovaný za proruského.

Socialistickí poslanci a ultranacionalisti blízki Moskve hrozili, že Bulharsko bude „vtiahnuté do vojny“ a že dodávky zbraní Ukrajine pripravia bulharskú armádu o jej obranyschopnosť.

Proti vojenskej pomoci Ukrajine je dlhodobo tiež prezident Radev, ktorý zastáva množstvo proruských postojov.

Parlament nariadil úradníckej vláde vymenovanej prezidentom Radevom, aby do štyroch týždňov prišla s návrhom, aké zbrane môže Bulharsko dodať Kyjevu.

Minister obrany Dimitar Stojanov predtým uviedol, že bulharská armáda nie je v stave, keď by sa mohla zriecť ťažkých zbraní, ako sú sovietske systémy protivzdušnej obrany S-300 a S-125 či stíhačky Su-25 a MiG-29, pretože za nich nemá náhradu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet