Na hlavný obsah

Česi v petícii žiadajú odpojenie ruskej ambasády od energií

Ide o reakciu na ruské útoky na kritickú infraštruktúru Ukrajiny.

Česi v petícii žiadajú odpojenie ruskej ambasády od energií
Ruská ambasáda v Prahe. Foto: ČTK/Miloš Ruml

Český projekt „Dárek pro Putina“ zverejnil petíciu, v ktorej navrhuje odstrihnúť tamojšie budovy, ktoré sú v majetku Ruskej federácie, od energií. Ide o reakciu na sústavné ničenie ukrajinskej energetickej infraštruktúry ruskými okupantmi. Informovali o tom v utorok (29. 11.) webové Novinky.cz.

„Rusko sa evidentne rozhodlo zlomiť Ukrajinu tmou a mrazom. Z hľadiska vyššieho mravného princípu žiadame príslušných štátnych a súkromných distribútorov energií, aby dali ruským diplomatom v Prahe ochutnať ich vlastnú medicínu. Žiadame odpojenie všetkých budov v majetku Ruskej federácie od plynu, vody a elektrickej energie,“ uvádza sa v texte predmetnej petície.

Projekt „Dárek pro Putina“ sa zameriava na podporu Ukrajiny, ktorá sa od februára bráni proti ruskej vojenskej agresii. V jeho rámci sa Česi nedávno zložili na tank pre ukrajinskú armádu.

V aktuálnej petícii táto iniciatíva pripomína masívne ruské raketové útoky na Ukrajinu, ktoré v uplynulých týždňoch vo veľkom mieria na elektrárne, teplárne či vodárne. Zo strany Ruska ide zjavne o taktiku podkopania životaschopnosti štátu.

„Táto nová fáza vojny prináša katastrofické a, navyše, každodenné dôsledky pre život civilného obyvateľstva. Bez energií a vody sa ocitajú nielen byty, školy a škôlky, obchody a výrobné prevádzky, ale napríklad aj nemocnice,“ píšu autori.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal v utorok uviedol, že Ukrajine šesť dní po poslednej vlne rozsiahlych raketových útokov Ruska na energetickú infraštruktúru stále chýba zhruba 30 % elektriny. Dodávky preto obmedzili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet