Na hlavný obsah

Česká eurokomisárka podporila LGBT+ ľudí na Slovensku

Uctila si obete teroristického činu na Zámockej ulici.

Česká eurokomisárka podporila LGBT+ ľudí na Slovensku
Ilustračná snímka - dúhová vlajka. Foto: Pixabay.com

Podpora tolerancie, prísnejší postih nenávisti na internete aj obavy LGBT+ ľudí. O týchto témach prišla na Slovensko diskutovať podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová. Navštívila aj Zámockú ulicu v Bratislave, kde vzdala úctu obetiam tragédie.

Diskusia s LGBT+ menšinou sa odohrávala za zatvorenými dverami Európskeho informačného centra. Následne sa tu zhromaždilo aj viacero veľvyslancov a všetci spolu odišli na Zámockú ulicu. Eurokomisárka neskrývala emócie.

„Aké pocity môžem mať na mieste, kde vyhasli životy dvoch nevinných ľudí, ktorí sa stali obeťami jednotlivca. Vraha, ktorý bol zradikalizovaný,“ povedala eurokomisárka.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Pani Jourová sa veľmi zaujímala o to, aká je realita LGBT+ ľudí na Slovensku. Porozprávali sme jej aj našu každodennú skúsenosť, že to ani zďaleka nie je ružové. Situácia je naozaj alarmujúca a zhoršuje sa,“ povedal Roman Samotný, majiteľ Teplárne, pred ktorou sa útok odohral.

Eurokomisárka však nepovažuje za najdôležitejšiu zmenu zákonov, ale skôr podporu tolerancie vo všetkých spoločenských oblastiach. „Myslím si, že sa ďaleko viac musí robiť vo vzdelávaní, v kultúre, možno v role médií. Väčší náboj v bránení sa rôznym konšpiračným teóriám, nebezpečným lžiam, ktoré intoxikujú našu spoločnosť,“ uviedla.

Jourová sa stretla aj s viacerými predstaviteľmi štátu, napríklad s ministrom vnútra Romanom Mikulcom (OĽANO). Diskutovali aj o tom, ako lepšie a aktívnejšie postihovať rôzne nenávistné či teroristické prejavy na sociálnych sieťach. Európska únia Slovensku tiež ponúka finančnú pomoc s rôznymi vzdelávacími programami či osvetou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko