Na hlavný obsah

Česká Poslanecká snemovňa označila Putinov režim za teroristický

Návrh predstavila poslankyňa Barbora Urbanová.

Česká Poslanecká snemovňa označila Putinov režim za teroristický
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Poslanecká snemovňa Parlamentu ČR prijala v utorok (15. 11.) uznesenie, v ktorom súčasný režim v Rusku označila za teroristický. Uviedla to predsedníčka Snemovne Markéta Pekarová Adamová na sociálnej sieti twitter,

„Ruský režim je teroristický. Odhlasované v pléne Poslaneckej snemovne. Ďakujem všetkým poslancom a poslankyniam, ktorí toto uznesenie podporili,“ napísala predsedníčka.

Príslušný návrh v pléne Snemovne predstavila podľa servera Novinky.cz poslankyňa hnutia STAN Barbora Urbanová.

„Ruská federácia absolútne nerešpektuje základné práva osôb, útočí na kľúčovú infraštruktúru, civilné objekty a snaží sa tým zastrašiť ukrajinských občanov a narušiť zvrchovanosť štátu,“ vyhlásila poslankyňa. Dodala, že tento ruský postup zodpovedá teroristickým metódam.

Poslanci v prijatom uznesení odsúdili najmä útoky na civilistov a energetickú infraštruktúru. Odmietli aj výsledky takzvaných „referend“ o pripojení štyroch okupovaných oblastí Ukrajiny k Rusku.

Uznesenie podporila aj časť opozičného hnutia ANO. „Sme svedkami zverstiev, ktoré sa na Ukrajine dejú a ktoré tam napáchala ruská armáda,“ povedal poslanec hnutia Jaroslav Bžoch s tým, že ide najmä o vraždy civilistov a znásilňovanie. „Tieto činy nemajú za cieľ nič iné, než zlomiť ukrajinského ducha,“ doplnil.

Za prijatie textu uznesenia hlasovalo 129 zo 156 prítomných poslancov. Proti bol opozičný klub hnutia SPD Tomia Okamuru a niekoľko poslancov naprieč politickým spektrom sa hlasovania zdržalo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet