Na hlavný obsah

Cherson je už takmer úplne pod kontrolou ukrajinskej armády

Ruskí vojaci sa z mesta stiahli.

Juhoukrajinské mesto Cherson sa v týchto chvíľach nachádza už takmer pod úplnou kontrolou ukrajinskej armády. Podľa fotografií zverejnených na sociálnych sieťach v centre Chersonu veje ukrajinská vlajka. Informovala o tom v piatok (11. 11.) britská televízia Sky News.

Ruská armáda predtým oznámila, že v skorých ranných hodinách dokončila odsun svojich jednotiek z mesta na ľavý breh rieky Dneper. Začala s ním iba v priebehu štvrtka (10. 11.).

Britská televízia sa v správach o situácii v Chersone odvoláva na nemenovaného predstaviteľa mesta. Podľa neho úrady nariadili civilistom ostať vo svojich domovoch, kým ukrajinské jednotky vyhľadávajú prípadných zostávajúcich ruských vojakov. Mnohí ruskí vojaci sa údajne utopili počas presunu cez rieku Dneper.

Na sociálnych sieťach sa v piatok začali šíriť fotografie Antonivského mosta v Chersone, z ktorého na veľkej dĺžke chýbajú nosníky i piliere. Išlo o strategický cestný most z Chersonu cez rieku Dneper, keďže najbližší cestný most cez tento veľtok sa nachádza vo vzdialenosti viac než 70 kilometrov.

Cherson bol prvým veľkým mestom, ktoré ruské jednotky obsadili na Ukrajine, a to už krátko po začiatku invázie vo februári. Ruský minister obrany Sergej Šojgu oznámil stiahnutie sa ruských síl z Chersonu v stredu.

Chersonská oblasť je jednou zo štyroch ukrajinských oblastí, ktoré pred mesiacom Rusko vyhlásilo za anektované.

Ľudia vítajú ukrajinských vojakov

Miestny portál Most, od ktorého túto správu prevzali aj ďalšie ukrajinské médiá vrátane denníka Ukrajinska pravda, v piatok uviedol, že ľudia v Chersone vychádzajú na ulice s ukrajinskými vlajkami, aby privítali ukrajinských vojakov.

Ľudia s vlajkami sa podľa webu stretávajú na centrálnom námestí Slobody, kde sa na jar konali demonštrácie proti ruskej okupácii mesta. Snímku ukrajinského vojaka v uliciach jedného z chersonských sídlisk medzičasom zverejnil server RBK-Ukrajina.

Server s odvolaním sa na vojenskú rozviedku informoval, že ukrajinskí vojaci už vstúpili do mesta.

„Cherson sa vracia pod kontrolu Ukrajiny, do mesta vstupujú jednotky ukrajinských ozbrojených síl. Ústupové cesty ruských okupantov svojou paľbou kontroluje ukrajinská armáda. Skoncuje s akýmikoľvek pokusmi klásť odpor,“ uviedla rozviedka podľa spravodajského serveru. Rozviedka vyzvala ruských vojakov, aby sa radšej vzdali, ako budú zničení.

Denník Ukrajinska pravda zverejnil video zachytávajúce ukrajinských vojakov pri vztyčovaní štátnej vlajky na budove policajného veliteľstva v Chersone, ale tiež vítanie ukrajinských vojakov na námestí Slobody. Ďalšie video s ukrajinskými vojakmi v Chersone zverejnila agentúra Interfax-Ukrajina.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet