Na hlavný obsah

CIA chce podľa šéfa operácií regrutovať špiónov medzi Rusmi nespokojnými s vojnou

Povedal šéf operácií CIA David Marlowe.

CIA chce podľa šéfa operácií regrutovať špiónov medzi Rusmi nespokojnými s vojnou
Policajt zadržal demonštrantku v Moskve počas protestu proti čiastočnej mobilizácii. Foto: TASR/AP

Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) chce regrutovať špiónov z radov ruských vojenských predstaviteľov, oligarchov a podnikateľov nespokojných s vojnou, ktorú Rusko vedie na Ukrajine, povedal šéf operácií CIA David Marlowe. Informoval o tom denník The Wall Street Journal (WSJ).

„Hľadáme vo svete Rusov, ktorí sú (inváziou na Ukrajinu) rovnako znechutení ako my, a sme otvorení spolupráci“. Uviedol Marlowe v prejave na Univerzite Georgea Masona v štáte Virgínia.

Tvrdenia o možnom nábore agentov z radov nespokojných ruských vojenských dôstojníkov, podnikateľov, Rusov, ktorí z krajiny ušli, a oligarchov, ktorých majetok sa zmenšil v dôsledku sankcií, už v minulosti zazneli od bývalých predstaviteľov CIA.

Európske vlády od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vyhostili stovky ruských diplomatov podozrivých zo špionáže. Zatkli aspoň dvoch nelegálnych agentov z Ruska. Kremeľ zároveň nariadil obmedziť prítomnosť diplomacie Spojených štátov na území Ruska a výrazne tým obmedzil možnosti americkej špionáže, píše WSJ.

„Približne 400 ruských spravodajských dôstojníkov pôsobiacich pod diplomatickým krytím bolo podľa posledných údajov vyhostených z krajiny“. Uviedol v júli šéf britskej tajnej služby MI6 Richard Moore. Dodal, že ruskú špionáž v Británii tým podľa jeho odhadov znížili o polovicu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet