Na hlavný obsah

Cichanovská: Bielorusko je pod vojenskou okupáciou Ruska

Vyzvala EÚ, aby naďalej vyvíjala tlak na Lukašenka.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko a aktivistka Sviatlana Cichanovská.
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko a aktivistka Sviatlana Cichanovská.Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská v pondelok (14. 11.) povedala, že jej krajina je pod „vojenskou okupáciou“ Ruska. Európsku úniu požiadala, aby aj naďalej vyvíjala tlak na režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Informovala o tom agentúra AFP.

„Musím povedať, že Bielorusko je de facto pod vojenskou okupáciou,“ povedala Cichanovská po stretnutí s ministrami zahraničných vecí členských krajín EÚ v Bruseli. Lukašenko podľa jej slov nemá kontrolu nad prítomnosťou ruských vojakov či vojenského vybavenia v Bielorusku.

„Musí jednoducho súhlasiť so všetkým, pretože vie, že bez podpory (ruského prezidenta Vladimira) Putina v Bielorusku politicky neprežije,“ povedala.

Moskva využila územie Bieloruska na nasadenie tisícok vojakov do vojny na Ukrajine v rámci spoločnej bielorusko-ruskej bojovej skupiny, pripomína AFP. Lukašenko ohlásil jej vytvorenie 10. októbra. V jej rámci sa malo na území Bieloruska nasadiť okolo 9 000 ruských vojakov.

To podľa AFP vyvolalo obavy, že sa Bielorusko chystá poslať na Ukrajinu aj svojich vojakov. Bieloruskí vojaci by sa však podľa Cichanovskej slov odmietli zapojiť do vojny Moskvy a „Lukašenko si je toho to vie“.

Situácia v krajine sa podľa nej zhoršuje

Líderka bieloruskej opozície vyzvala ministrov zahraničných vecí EÚ, aby „neprehliadali“ prejavy utláčania bieloruských občanov v období, keď sa pozornosť zameriava na Ukrajinu. Ministrov tiež žiadala, aby vyplnili v medzery v sankciách EÚ, ktoré majú za cieľ vyčerpať Lukašenkove zdroje.

„Situácia v Bielorusku sa zhoršuje. Musím povedať, že počet politických väzňov sa zvyšuje, svojvoľné zadržiavanie pokračuje a ľudí odsudzujú na roky a roky vo väzení,“ povedala.

Cichanovská žije v exile v Litve, kam sa uchýlila v auguste 2020 po sporných bieloruských prezidentských voľbách. Za ich víťaza sa vyhlásil Alexandr Lukašenko. Bieloruská opozícia ani Západ ho však neuznávajú ako legitímne zvoleného prezidenta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet