Na hlavný obsah

Čína má najvyšší prírastok infikovaných koronavírusom. V krajine silnejú protesty

Demonštrácie zasiahli aj hlavné mesto Peking.

Čína má najvyšší prírastok infikovaných koronavírusom. V krajine silnejú protesty
Čínski policajti blokujú miesto, kde sa zhromažďujú demonštranti počas protestu proti covidovým opatreniam v Šanghaji. Foto: TASR/AP

V Číne cez tento víkend zosilneli protesty proti prísnym opatreniam, ktorými sa tamojšia vláda snaží zastaviť šírenie koronavírusu. Počet nových nákaz dosiahol za posledných 24 hodín rekordnú hodnotu 39 791 prípadov.

Demonštrácie zasiahli hlavné mesto Peking či finančnú metropolu Šanghaj, kde bolo podľa serveru BBC News počuť aj volanie po odchode prezidenta Si Ťin-pchinga a vládnucej komunistickej strany. V Číne, kde akákoľvek priama kritika vlády a prezidenta môže znamenať tvrdé tresty, sú takéto výzvy krajne neobvyklé.

Počet nakazených koronavírusom v Číne v poslednom čase narastá a úrady v rámci politiky takzvanej nulovej tolerancie ďalej trvajú na striktných protikoronavírusových opatreniach. Tie počítajú s tým, že každý jednotlivý nakazený v 1,4-miliardovej krajine musí byť izolovaný.

Tvrdosť a dĺžka opatrení, ktoré niekedy vedú aj k niekoľkomesačnej izolácii celých rodín, podnecujú v krajine nespokojnosť.

V sobotu (26. 11.) sa protesty proti opatreniam rozhoreli v mnohých mestách, napísala agentúra AP. Podľa nej odpor ľudí vyvolal požiar výškovej budovy v západočínskej Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang, pri ktorom v noci na štvrtok zahynulo najmenej desať ľudí.

Objavili sa totiž informácie, že kvôli pandemickým opatreniam sa ľudia nemohli dostať z budovy a záchranári k nim, čo úrady popreli.

Protesty vypukli priamo v oblasti Sin-ťiang, ktorá do povedomia vošla pre prístup Pekingu k moslimskej menšine Ujgurov. Protesty však hlásia aj z iných miest. V Šanghaji polícia v sobotu (26. 11.) použila slzný sprej proti asi 300 ľuďom, ktorí sa zhromaždili, aby uctili pamiatku mŕtvych zo Sin-ťiangu.

Na prestížnej pekinskej univerzite Čching-chua, kde študoval aj súčasný prezident, desiatky ľudí usporiadali pokojný protest, počas ktorého zaspievali štátnu hymnu. Na jednom videu, ktoré agentúra Reuters nedokázala nezávisle overiť, študent univerzity vyzýval občanov, aby sa nebáli vyjadriť svoje názory.

„Ak sa neodvážime ozvať… ako študent univerzity Čching-chua to budem celý život ľutovať,“ povedal. „Ľudia sú tak zanietení, je to pôsobivý pohľad,“ citovala agentúra Reuters ďalšieho študenta. Podľa zoznamu na sociálnych sieťach sa cez víkend demonštrovalo na päťdesiatke čínskych univerzít.

Niektoré opatrenia uvoľnili

Videá zverejnené na sociálnych sieťach ukazujú tiež strkanice demonštrujúcich a policajtov či snahu ľudí strhnúť barikády uzatvárajúce postihnuté štvrte v Nankingu, Kantóne (Kuang-čou) a ďalších mestách. Protestné akcie sa konali aj v meste Wu-chan, kde sa nový typ koronavírusu objavil vôbec prvýkrát.

Zábery zo Šanghaja podľa BBC ukazujú stovky ľudí, ako vyzývajú prezidenta Si Ťin-pchinga, aby odstúpil. Je ťažké ich nezávisle overiť, no mnohé z nich naznačujú, že došlo k skutočnému posunu v mentalite ľudí, píše britská verejnoprávna stanica.

Agentúra AP citovala jedného z protestujúcich, podľa ktorého zhromaždenie skutočne požadovalo odchod čínskeho prezidenta, ale tiež ukončenie zdravotných opatrení či slobodu tlače.

V nedeľu (27. 11.) v Šanghaji protestné akcie pokračovali. Niektorí z demonštrantov držali biele listy papiera, ktoré sa v Číne stali symbolom protestu proti cenzúre. Demonštrantov, ktorí viedli skandovanie hesiel, polícia bila a zatýkala, napísala stanica BBC.

Možno aj pod tlakom verejnosti, ako mieni AP, v sobotu (26. 11.) úrady oznámili, že uvoľnia niektoré opatrenia v častiach Sin-ťiangu. Znovu jazdiť začnú napríklad autobusy a železnice, obnovený bude aj letecký spoj s hlavným mestom oblasti Urumči.

Čína za uplynulých 24 hodín zaznamenala najvyšší denný prírastok nákazy koronavírusom od začiatku pandémie. Testy tam odhalili 39 791 nových prípadov infekcie, pričom 3 709 nakazených vykazovalo príznaky choroby covid-19 a ďalších 36 082 infekcií bolo asymptomatických, informovala agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet