Na hlavný obsah

Čínske a ruské lietadlá sa priblížili k vzdušnému priestoru Južnej Kórey

Soul na to reagoval zaslaním vlastných stíhačiek

Čínske a ruské lietadlá sa priblížili k vzdušnému priestoru Južnej Kórey
Ilustračná snímka. Foto: Twitter/Disclose.tv

Dve čínske a šesť ruských vojenských lietadiel sa v stredu (30. 11.) bez predchádzajúceho upozornenia priblížilo ku vzdušnému priestoru Južnej Kórey. Soul na to reagoval vyslaním vlastných stíhacích lietadiel F-15K. Uviedlo to vedenie juhokórejskej armády podľa agentúry Yonhap.

Podľa pozorovateľov išlo zo strany Číny a Ruska o taktické vojenské cvičenie, dodala agentúra. Dva čínske bombardéry H-8 dvakrát na zhruba 20 minút vstúpili do juhokórejského identifikačného pásma protivzdušnej obrany (AIDZ)

Toto územie je širšie ako samotný vzdušný priestor krajiny. Napriek tomu sa už kontroluje a na vstup sa vyžaduje od lietadiel identifikácia. Do AIDZ o niekoľko hodín neskôr vleteli aj štyri ruské bombardéry TU-95 a dva ruské stíhacie lietadlá SU-35. Pripojili sa k nim opäť čínske bombardéry.

Juhokórejské vojenské lietadlá, vrátane stíhačiek F-15K, boli podľa Soulu nasadené v rámci taktického kroku z dôvodu možnej nehody.

Lietadlá vstúpili do juhokórejskej ADIZ v čase, keď Soul usiluje o upevnenie svojho spojenectva so Spojenými štátmi uprostred zostrujúceho sa čínsko-amerického súperenia a zároveň trvá na svojom nesúhlase s ruskou inváziou na Ukrajinu, píše Yonhap.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet