Na hlavný obsah

Čitateľská gramotnosť slovenských detí sa prepadáva

Vzťah ku knihám si majú vytvoriť s rodičmi a v knižniciach.

Čitateľská gramotnosť slovenských detí sa prepadáva
Čitateľská gramotnosť slovenských detí sa prepadáva. Foto: RTVS

Čitateľská gramotnosť slovenských detí sa prepadáva. Odborníci pripomínajú, že vzťah ku knihám si vytvárajú aj v spolupráci s rodičmi, ak si s nimi pravidelne čítajú. Okrem nich kľúčovú úlohu zohrávajú aj knižnice. Kontakt s knihami majú v Košiciach už aj batoľatá.

Najprv si kreslia, či maľujú. Potom si s knihovníčkami čítajú. Košická knižnica pre mládež raz mesačne pripravuje podujatie pre najmenších čitateľov. Cieľom je, aby sa v spoločnosti rodičov zoznámili s priestormi knižnice a cez zážitkové čítanie aj so samotnými knihami.

Z celoslovenského výskumu čítania mládeže, ktorý realizovali krajské knižnice, vyplýva, že vzťah k čítaniu možno považovať za kritický u detí od 13 do 17 rokov. Z takmer 12 300 maloletých čítanie nebaví takmer polovicu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa odborníkov je dôležité čítať deťom už od útleho veku a neprestávať ani keď už vedia čítať samostatne.

Košická knižnica sa snaží pomôcť rodičom s výberom kníh vhodných pre deti a mládež. Odporúčania zverejňuje vo svojej brožúre.

Medzinárodná štúdia PISA z roku 2018 hovorí, že výkon našich detí v čitateľskej gramotnosti je výrazne pod priemerom OECD (Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj).

Zlepšiť situáciu v tejto oblasti majú financie z Plánu obnovy. Rezort školstva chce napríklad rozšíriť kapacity základných škôl a zlepšiť vzdelávanie aj pre žiakov so sociálnym, či zdravotným znevýhodnením.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko