Na hlavný obsah

COP27 predstavil plán na pomoc chudobným krajinám v oblasti klímy

Splnenie cieľov by malo zlepšiť životy štyroch miliárd ľudí.

COP27 predstavil plán na pomoc chudobným krajinám v oblasti klímy
Na snímke nápis na budove počas Klimatickej konferencie OSN COP 27 v egyptskom Šarm aš-Šajchu. Foto: TASR

Usporiadatelia klimatického samitu OSN (COP27) v Egypte v utorok (8. 11.) predstavili globálny plán, ktorý má najchudobnejším komunitám sveta pomôcť odolať vplyvom globálneho otepľovania. Informovala o tom agentúra Reuters.

Plán s názvom Adaptačná agenda zo Šarm Aš-Šajchu obsahuje 30 cieľov, ktoré sa majú dosiahnuť do konca tohto desaťročia. Mali by zlepšiť životy štyroch miliárd ľudí. Plán je pomenovaný podľa egyptského letoviska na pobreží Červeného mora, kde sa samit OSN koná.

Medzi cieľmi predsedníckej krajiny (Egypt) je posun svetového poľnohospodárstva k udržateľnejším metódam. Tie by mohli znížiť škodlivé emisie o 21 percent a zvýšiť zisky o 17 percent.

Ďalšími cieľmi sú ochrana troch miliárd ľudí pred katastrofickými prejavmi počasia prostredníctvom systémov včasného varovania. Ako aj investovanie štyroch miliárd do obnovy mangrovových porastov, ktoré chránia pred záplavami. A rozšírenie prípravy pokrmov palivami nespôsobujúcimi znečistenie (clean cooking) na 2.4 miliardy ľudí.

Predseda COP27, egyptský minister zahraničných vecí Sámih Šukrí prijatý plán označil za „rozhodujúci krok“ samitu. Mal by uviesť do pohybu až 300 miliárd dolárov ročne od verejných aj súkromných investorov.

Väčšina financií sa použije na úsilie v oblasti znižovania emisií. Hoci OSN žiada, aby sa polovica všetkých prostriedkov využila na pomoc zraniteľným krajinám, píše Reuters.

Afrika dostáva len tri percentá svetových financií určených na boj s klímou a je podfinancovaná. Povedal to predseda Africkej rozvojovej banky (AfDB) Akinwumi Adesina.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet