Na hlavný obsah

Cyklistka v Nemecku zomrela pre neskorú pomoc záchranárov počas protestnej akcie

Zostali v kolóne.

Cyklistka v Nemecku zomrela pre neskorú pomoc záchranárov počas protestnej akcie
Ilustračná snímka. Foto: Getty Images

Zomrela cyklistka, ktorá sa zranila pri strete s domiešavačom na berlínskej diaľnici. V Nemecku silnie hnev voči klimatickým aktivistom, kvôli ktorých pondelkovej (31. 10.) protestnej akcii sa žene nedostalo včasnej pomoci.

Ku kritike na adresu ekologických demonštrantov sa v piatok (4. 11.) pripojil napríklad nemecký vicekancelár a minister priemyslu Robert Habeck.

O úmrtí 44-ročnej ženy v piatok informovali polícia a prokuratúra. Cyklistka zomrela vo štvrtok (3. 11.) večer v nemocnici. Predtým polícia informovala o jej mozgovej smrti.

Prípad v Nemecku vyvolal pobúrenie, ktoré teraz zrejme ešte zosilnie. Vicekancelár Habeck odsúdil protesty, ktoré ohrozujú druhých.

„Tí, ktorí riskujú zdravie a životy druhých svojimi protestmi, strácajú všetky legitimity a tiež poškodzujú samotné klimatické hnutie,“ vyhlásil minister zo strany Aliancie 90 / Zelení.

Polícia vyšetruje dvoch aktivistov vo veku 63 a 59 rokov, ktorí sa prilepili na cestu, a ktorí čelia podozreniam, že svojím konaním bránili záchranárom v poskytnutí pomoci cyklistke, lebo ich vozidlo uviazlo v kolóne.

Hovorkyňa berlínskej prokuratúry oznámila, že po úmrtí cyklistky prichádza do úvahy aj obvinenie zo zabitia z nedbanlivosti. „Smrť cyklistky je šokujúca, okolnosti sa musia podrobne objasniť,“ zdôraznil Habeck médiám zo skupiny Funke.

Po nehode navyše vodiča domiešavača napadol a zranil muž s nožom. Podľa agentúry DPA je páchateľom 48-ročný nemecký bezdomovec. Podľa prokuratúry ho umiestnili na psychiatrickú kliniku.

Pondelkovú demonštráciu, ktorá zablokovala premávku na diaľnici, podľa médií usporiadala skupina Letzte Generation (Posledná generácia).

Tá v piatok vyjadrila rodine zosnulej ženy sústrasť. „Sme šokovaní,“ povedala hovorkyňa skupiny Carla Hinrichsová. Zároveň však skupina oznámila, že bude vo svojich aktivitách pokračovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet