Na hlavný obsah

Delegáti konferencie o klíme okúsili nedostatok jedla a pitia

Jediným miestom, ktoré nedostatok nepostihol, boli stánky so zmrzlinou.

Delegáti konferencie o klíme okúsili nedostatok jedla a pitia
Na snímke nápis na budove počas Klimatickej konferencie OSN COP 27 v egyptskom Šarm aš-Šajchu. Foto: TASR

V minulom roku sa hitom konferencie OSN o zmenách klímy COP26 stal škótsky nápoj Irn-bru, ktorý väčšina delegátov ochutnala po prvý raz. Ale leitmotívom tohtoročnej konferencie COP27 je snaha delegátov zohnať aspoň nejaké jedlo a pitie, napísal spravodajský server The Guardian.

Počas prvých niekoľkých dní COP27 stáli vodné fontánky a chladničky vyzdobené logom sponzora Coca-Coly prázdne pod africkým slnkom. Smädní delegáti sa na ne mohli len pozerať. Obsluha stánkov sa medzi sebou hašterila, ako sa zmenšovala zásoba posledných sendvičov, dielikov slaných koláčov a croissantov.

Jediným miestom, ktoré nedostatok nepostihol, boli stánky so zmrzlinou. Jedna z účastníčok konferencie povedala, že mala za celý deň len tri zmrzliny. „Snažila som sa dať si v hoteli veľkúé raňajky, ale nefunguje to,“ dodala žena, ktorá pracuje pre mimovládnu organizáciu. Rovnako ako všetci ostatní, s ktorými novinári denníka The Guardian hovorili, si neželala uviesť svoje meno.

„Bolo to hrozné. Je tu jeden rad na jedlo a druhý na platenie. Dobre, že sú ľudia poctiví. Včera som mala tri zmrzliny, kým som konečne zaplatila,“ dodala.

O kúsok ďalej delegátke jednej americkej univerzity zostala posledná časť občerstvenia, ktorú si zabalila do igelitového vrecka, v ktorom boli pôvodne zabalené jej hotelové papuče. Na stenách vrecka sa rozpúšťali zvyšky čokolády po šiške, ktorú už zjedla.

„Teraz už mám len hrušku. Nezohnala som žiadnu vodu. Sú tu len pomarančové a mangové nápoje. Moji kolegovia ma varovali, tak som prišla pripravená,“ povedala.

Strava z McDonaldu

V predvečer COP27, keď sa vyjednávači dohadovali, či do programu rokovania zaradiť straty a škody, prispel nedostatok jedla k napätej atmosfére konferencie.

Delegáti sa kŕmili jedlami z McDonaldu, ktoré im cez púšť doviezli do konferenčného strediska. Prvý deň konferencie sa po celom dejisku rokovania tvorili dlhé rady a niektorí čakali na čokoľvek na jedenie až 45 minút.

„Je ľahké kúpiť si zmrzlinu, ak ju chcete. Nemali by sme sa sťažovať. Je to konferencia v púšti v rozvojovej krajine. Nevedel som, čo tu mám čakať, ale aspoň že v konferenčných pavilónoch je káva zadarmo,“ povedal jeden z delegátov.

„Rady sú dlhé a jedlo len základné. Nie je tu nič pre vegetariánov, čo je na klimatickej konferencii zvláštne,“ dodal ďalší účastník.

So silnejúcimi obavami o dostupnosť jedla a vody sa v utorok (8. 11.) popoludní začali na stánkoch objavovať veľké prepravky vody a zásoby sušienok a croissantov. Ale niektorých delegátov je ťažké potešiť.

„Človek by sa musel veľa snažiť, aby urobil taký mizerný sendvič, ako je tento,“ povedala jedna z delegátok. „Včera som za celý deň nemala nič. Dnes som sa snažila znížiť svoje očakávania. Rady sú o trochu kratšie. Jednoducho sa budem musieť dobre najesť, keď budem späť v hoteli,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet