Na hlavný obsah

Demokrati si víťazstvom v Nevade zabezpečili kontrolu nad Senátom

Biden sa cíti dobre a teší sa na ďalšie dva roky.

Demokrati si víťazstvom v Nevade zabezpečili kontrolu nad Senátom
Ilustračná snímka – voľby. Foto: TASR/AP

Demokrati budú naďalej kontrolovať americký Senát po tom, čo demokratická senátorka Catherine Cortezová Mastová zvíťazila v doplňujúcich voľbách v štáte Nevada. Informuje o tom agentúra Reuters na základe predpokladov spoločnosti Edison Research. Cortezová Mastová sa tak postarala o dôležité víťazstvo pre prezidenta Joea Bidena.

Cortezová Mastová tesne porazila republikánskeho vyzývateľa Adama Laxalta, bývalého generálneho prokurátora, ktorého podporil exprezident Donald Trump.

Po Cortezovej Mastovej víťazstve krátko po znovuzvolení demokratického senátora Marka Kellyho v piatok (11. 11.) v noci v Arizone budú demokrati kontrolovať najmenej 50 kresiel v Senáte. Viceprezidentka Kamala Harrisová bude môcť rozhodovať vyrovnané počty v 100-člennej snemovni.

Ak by demokratický senátor Raphael Warnock vyhral druhé kolo volieb v Georgii 6. decembra proti republikánskemu vyzývateľovi Herschelovi Walkerovi, rozšírilo by to väčšinu demokratov na 51:49.

Vďaka tomu by mali demokrati ďalšiu výhodu pri schvaľovaní obmedzeného počtu kontroverzných zákonov. Tie môžu postúpiť jednoduchou väčšinou hlasov namiesto 60 potrebných pre väčšinu legislatívy.

Biden sa cíti dobre

Americký prezident Joe Biden v nedeľu (13. 11.) uviedol, že nečakané úspechy demokratov v doplňujúcich voľbách mu dávajú silnejšiu pozíciu v náročných rokovaniach s jeho čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom. Informovala o tom agentúra AFP.

„Viem, že prichádzam silnejší,“ povedal Biden v Phnom Penh, kde sa zúčastňuje na samite Združenia krajín juhovýchodnej Ázie.

„Cítim sa dobre a teším sa na ďalšie dva roky,“ povedal po tom, čo si demokrati víťazstvom v Nevade udržali kontrolu nad americkým Senátom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet