Na hlavný obsah

Desaťtisíce ľudí protestovali v Mexiku proti navrhovanej volebnej reforme

Týka sa tamojšieho Národného volebného inštitútu.

Desaťtisíce ľudí protestovali v Mexiku proti navrhovanej volebnej reforme
Ilustračná snímka davu protestujúcich ľudí v Mexiku. Foto: Twitter

Desaťtisíce ľudí demonštrovali v nedeľu (13. 11.) v mexickom hlavnom meste proti navrhovanej reforme Národného volebného inštitútu (INE), ktorá podľa kritikov oslabí tento nezávislý úrad organizujúci voľby. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Protestujúci počas pochodu centrom Mexika kričali heslá ako „Ruky preč od INE“. Mnohí mali oblečenie ružovej farby, spájanej s týmto inštitútom.

Zmeny fungovania INE presadzuje mexický prezident Andrés Manuel López Obrador, ktorý tvrdí, že inštitút podporil podvody počas volieb hlavy štátu v rokoch 2006 a 2012. López Obrador v nich neuspel, zvíťazil až v roku 2018.

Podľa návrhu by INE nahradil nový orgán s menším rozpočtom, o ktorého členoch by rozhodovali voliči namiesto poslancov. Menej peňazí by od štátu dostávali aj politické strany, pričom počet kresiel v dolnej komore parlamentu by sa znížil z 500 na 300 a v Senáte zo 128 na 96.

Kritika mexického prezidenta Lópeza

Kritici Lópeza Obradora tvrdia, že svojimi útokmi na INE a ďalšie inštitúcie poškodzuje systém demokratických kontrol a protiváh. Jeho návrhy si vyžadujú zmenu ústavy a museli by ich podporiť najmenej dve tretiny poslancov.

Nedeľňajšia demonštrácia, ktorá sa konala na 69. narodeniny Lópeza Obradora, bola zatiaľ najväčším protestom proti jeho politike. Veľká účasť znamenala dôrazné odmietnutie jeho tvrdenia, že ho kritizuje len pomerne malá opozičná elita, konštatovala AP.

Najbližšie prezidentské voľby v Mexiku sa uskutočnia v roku 2024. Prezidenti v tejto krajine môžu pôsobiť v úrade len jedno šesťročné funkčné obdobie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet