Na hlavný obsah

Dôchodkyňu odsúdili za pokusy o vraždu a podvody. Súd je uložil 25-ročný trest

Trest si odpyká v maximálnom stupni stráženia.

Dôchodkyňu odsúdili za pokusy o vraždu a podvody. Súd je uložil 25-ročný trest
Ilustračná snímka. Foto: Pexels.com

Dôchodkyňa Terézia Gyönyörová zo Šiah dostala za viaceré pokusy o úkladnú vraždu troch osôb a podvody úhrnný 25-ročný trest odňatia slobody. Najvyšší súd (NS) SR o tom rozhodol v utorok (8. 11.) na verejnom zasadnutí. Rozhodnutie je právoplatné.

Ženu obvinili z piatich skutkov pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy, spáchaného v štádiu pokusu a tiež z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu podvodu. Podľa obžaloby sa snažila v roku 2015 otráviť tri svoje veriteľky jedom atropín.

Trest si Gyönyörová odpyká v maximálnom stupni stráženia. Dostala tiež ročný ochranný dohľad a povinnosť nahradiť škodu poškodeným. „Jednoznačne odmietam všetky obvinenia voči mojej osobe,“ vyhlásila. Na utorkové verejné zasadnutie ju predviedla polícia.

Senát Najvyššieho súdu rozhodoval o odvolaniach Gyönyörovej a prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý žiadal doživotie.

Avšak senát zistil pochybenie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) spočívajúce v súbežnom použití priťažujúcej okolnosti, preto v prípade skutkov úkladnej vraždy prvostupňové rozhodnutie zrušil a sám rozhodol.

„Nevyhoveli sme prokurátorovmu odvolaniu, lebo sme nevideli dôvod na uloženie doživotného trestu odňatia slobody. V podstate sme nevyhoveli ani odvolaniu obžalovanej, pretože na to nebol dôvod,“ priblížil predseda senátu Najvyššieho súdu Peter Paluda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko