Na hlavný obsah

Dolná komora francúzskeho parlamentu schválila zaradenie práva na interrupciu do ústavy

Návrh ľavicovej opozície v parlamente schválilo 337 poslancov.

Dolná komora francúzskeho parlamentu schválila zaradenie práva na interrupciu do ústavy
Na archívnej snímke francúzsky parlament v Paríži. Foto: TASR/AP

Dolná komora francúzskeho parlamentu vo štvrtok (24. 11.) veľkou väčšinou hlasov schválila zaradenie práva na interrupciu do ústavy.

Poslanci ľavice v stredu (23. 11.) vyhlásili, že júnové historické rozhodnutie Najvyššieho súdu USA, ktorý zrušil ústavné právo na interrupciu, ukázalo potrebu podniknúť nové kroky v tejto oblasti. Informovala o tom agentúra Reuters.

Návrh ľavicovej opozície v parlamente schválilo 337 poslancov, proti bolo 32. Cesta k zaradeniu práva na interrupciu do ústavy však nebude jednoduchá, lebo návrh zákona musí v tej istej podobe schváliť aj horná komora Senát, ktorý ovláda pravica.

Senát minulý mesiac odmietol návrh zákona, predložený viacerými stranami, ktorý bol zameraný na zahrnutie práva na interrupciu a antikoncepciu do ústavy.

Zákonné právo už od roku 1974

Ženy vo Francúzsku majú zákonné právo na interrupciu od roku 1974. Zákon bol odvtedy niekoľkokrát novelizovaný, pričom najnovšia úprava vo februári rozšírila možnosť interrupcie z 12 na 14 týždňov tehotenstva.

Zaradenie práva na interrupcie do ústavy ešte viac toto právo ochráni a bude aj ťažšie zrušiť ho vo Francúzsku, uviedla zákonodarkyňa Mathilde Panotová z ľavicovej strany Nepoddajné Francúzsko.

„Začlenením práva na interrupciu do ústavy sa Francúzsko stane priekopníkom v právach žien,“ povedala Panotová. Cieľom je zabrániť, aby sa dali tieto práva zrušiť. „Nechceme dať žiadnu šancu ľuďom nepriateľským voči právam na interrupciu a antikoncepciu,“ dodala.

Právo na umelé ukončenie tehotenstva je vo Francúzsku prijímané lepšie, než v USA či niektorých krajinách Európskej únie. Približne 83 percent Francúzov teší fakt, že interrupcie sú legálne, ukázal v júli prieskum spoločnosti Ifop. To je o 16 percentuálnych bodov viac, než pred približne 30 rokmi.

Ten istý prieskum ukázal, že 81 percent Francúzov je za zaradenie práva na interrupcie do ústavy. Konzervatívci a krajná pravica tento krok však odmieta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet