Na hlavný obsah

Domácnosti a veľké podniky stále čakajú, ako im vláda pomôže s vysokými cenami energií

Matovič sľubuje bližšie informácie do dvoch týždňov.

Kým zraniteľné skupiny ľudí a menšie firmy už vedia, ako im štát pomôže s drahšími energiami, veľké podniky a domácnosti zatiaľ len čakajú na opatrenia. Napriek tomu, že koalícia diskutuje o kompenzáciách, vláda ani tento týždeň neprišla s riešením.

„Máme úplne presne zmapované celé Slovensko aj z hľadiska vykurovacích podmienok a teplotných podmienok. Aby sme vedeli, že ako bude na jednotlivé domácnosti doliehať zima a prípadná energetická kríza. Budeme musieť zvlášť riešiť teplo, zvlášť elektrinu a plyn,“ uviedol minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) sľubuje, že informácie o zastropovaní cien elektriny a plynu sa domácnosti dozvedia v priebehu niekoľkých dní, maximálne do dvoch týždňov.

„Dodávatelia energií musia zverejniť ceny za dodávku plynu a elektriny pre domácnosti na rok 2023 najneskôr 30 dní pred ich účinnosťou, teda najneskôr začiatkom decembra. To sa týka aj prípadných cenových produktov SPP na rok 2023. Na ich detailoch v súčasnosti intenzívne pracujeme,“ vysvetlil hovorca Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Ondrej Šebesta.

Na to, aby však mohol štát poskytovať pomoc, musí prejsť v parlamente budúcoročný rozpočet. A to môže byť problém, keďže vládny kabinet nemá v pléne väčšinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika