Na hlavný obsah

Dopravné nehody zavinené pod vplyvom alkoholu pribúdajú, k sprísneniu trestov zatiaľ nedošlo

Alkohol je príčinou každej deviatej nehody.

Dopravné nehody zavinené pod vplyvom alkoholu pribúdajú, k sprísneniu trestov zatiaľ nedošlo
Na ilustračnej snímke dopravný policajt pri výkone služby. Foto: RTVS

Dopravné nehody zavinené pod vplyvom alkoholu pribúdajú na Slovensku denne. To, čo napriek sľubom zatiaľ nepribudlo, je sprísnenie trestov. Kým ministri o zmene stále rokujú, poslanci plánujú predložiť vlastné návrhy.

Po tragickej nehode na Zochovej ulici v Bratislave sa politici predbiehali vo vyjadreniach, že treba zmeniť zákony – sprísniť tresty, či dokonca zhabať autá.

„Ak je potrebné niečo v legislatíve urobiť, samozrejme, je to nevyhnutné urobiť,“ vyhlásil premiér Eduard Heger (OĽANO) pred takmer mesiacom.

„Automobil, v ktorom bude pristihnutý vodič s 1 a viac promile prepadne v prospech štátu. Bez debaty. Nemilosrdne. Okamžite na mieste.“ Napísal v októbri na sociálnej sieti minister financií Igor Matovič (OĽANO).

„Samozrejme, zobrať vodičák na doživotie, možno naozaj odobrať to vozidlo. Toto takto ďalej naozaj nejde,“ skonštatoval po tragickej nehode na Zochovej minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa policajných štatistík opitých vodičov za volantom pribúda. Policajti počas akcií od začiatku roka odhalili viac ako 8 000 vodičov pod vplyvom alkoholu. Alkohol je príčinou každej deviatej nehody.

„Za 9 mesiacov evidujeme 9 109 dopravných nehôd, pričom z tohto celkového počtu zavinili opití vodiči 1 078 dopravných nehôd,“ uviedla Denisa Bárdyová hovorkyňa Prezídia PZ.

Ministerstvo spravodlivosti malo spolu s ministerstvom vnútra pripraviť zmenu zákonov. Ani po mesiaci však Viliam Karas nepredložil návrh, ako zvýšiť odstrašujúci účinok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko