Na hlavný obsah

Dražba zbierky umenia spoluzakladateľa Microsoftu vyniesla rekordnú sumu

Zbierku tvorilo 150 starostlivo vybraných diel.

Dražba zbierky umenia spoluzakladateľa Microsoftu vyniesla rekordnú sumu
Dražba zbierky umenia spoluzakladateľa americkej softvérovej spoločnosti Microsoft Paula Allena vyniesla po jej druhom a záverečnom dni vyše 1,62 miliardy dolárov. Foto: twitter/ Forbes

Dražba zbierky umenia spoluzakladateľa americkej softvérovej spoločnosti Microsoft Paula Allena vyniesla po jej druhom a záverečnom dni vyše 1,62 miliardy dolárov. Je to doterajší aukčný rekord v prípade umeleckej kolekcie, informovala stanica CNBC.

Zbierku tvorilo 150 starostlivo vybraných diel tvorcov od renesancie až po súčasnosť. Päť obrazov sa v aukčnej sieni Christie ‚s predalo za viac ako 100 miliónov dolárov. Po prvom dni predstavoval súčet hodnoty predaných diel z Allenovej zbierky 1,5 miliardy dolárov.

Najdrahšie predanou položkou sa stalo plátno impresionistu Georgesa Seurata s názvom Modelky z roku 1888. Nový majiteľ zaň dal 149,2 milióna dolárov vrátane poplatkov.

Niektoré diela sa predali za trojnásobok až štvornásobok vyvolávacej ceny. V prípade niekoľkých umelcov vrátane Vincenta van Gogha, Edwarda Steichena a Gustava Klimta išlo o rekordné sumy, za ktoré ich diela kedy vydražili.

Allen, ktorý zomrel v roku 2018 vo veku 65 rokov, svoju zbierku budoval desiatky rokov. V závete stanovil, aby výťažok z predaja putoval na charitu. Allen patril rovnako ako druhý zakladateľ Microsoftu Bill Gates k magnátom, ktorí sa rozhodli značnú časť svojho majetku venovať na dobročinné účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet