Na hlavný obsah

Duma schválila v druhom čítaní návrh zákona o „propagande“ LGBT+

Zakazuje činnosti súvisiace s podporou práv LGBT+ ľudí.

Duma schválila v druhom čítaní návrh zákona o „propagande“ LGBT+
Ilustračná snímka. Foto: Pexels.com

Ruskí zákonodarcovia v stredu (23. 11.) v kľúčovom druhom čítaní schválili návrh zákona, ktorý výrazne obmedzuje činnosti vnímané ako podpora práv LGBT+ ľudí v krajine. Informovala o tom agentúra AP.

Zákon z roku 2013 zakazoval šírenie „propagandy v prospech netradičných sexuálnych vzťahov“ pred neplnoletými osobami. Nový návrh zákona rozširuje zákaz šírenia takýchto informácií aj pred plnoletými.

Zakazuje tiež inzeráty, správy v médiách a na internete, knihy, filmy a divadelné predstavenia, ktoré obsahujú takúto „propagandu“. Rozširuje aj existujúce obmedzenia o zákaze šírenia informácií o zmene pohlavia pred neplnoletými.

Počas druhého čítania v Štátnej dume sa schvaľovali hlavné dodatky, takže stredajšie schválenie predznamenáva hladké celkové schválenie.

Návrh zákona musí prejsť v Štátnej dume, dolnej komore ruského parlamentu, aj tretím čítaním. Potom ho musí schváliť horná komora parlamentu a potom ho musí podpísať prezident Vladimir Putin.

Porušenia zákona sa budú trestať pokutami a ak sa ich dopustia ľudia bez trvalého pobytu v Rusku, môže to viesť k ich vyhosteniu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet