Na hlavný obsah

Európska komisia navrhla zablokovať Maďarsku 7,5 miliardy eur z eurofondov

Pre pretrvávajúce nedostatky v boji s korupciou.

Európska komisia navrhla zablokovať Maďarsku 7,5 miliardy eur z eurofondov
Ilustračná snímka vlajky Európskej únie. Foto: TASR/AP

Európska komisia (EK) v stredu (30. 11.) navrhla zablokovať Maďarsku vyplatenie 7,5 miliardy eur zo štrukturálnych fondov Európskej únie. A to pre pretrvávajúce nedostatky v boji s korupciou a pri kontrole verejného obstarávania.

Maďarské reformy, ktorými chcela Budapešť docieliť odblokovanie peňazí, nie sú podľa únijnej exekutívy dostatočné. O návrhu EK budú rozhodovať členské štáty.

Komisia zároveň schválila maďarský plán obnovy, na základe ktorého má Budapešť dostať 5,8 miliardy eur z mimoriadneho krízového fondu. Výplatu peňazí však komisia podmienila zavedením ďalších reforiem.

Komisia, europarlament i mnoho členských krajín Únie dlhodobo kritizuje vládu premiéra Viktora Orbána pre nedostatky v kvalite právneho štátu vrátane systému rozdeľovania únijných peňazí.

Ten podľa nich nie je dostatočne zabezpečený proti korupcii a klientelizmu. Budapešť, ktorá bojuje s vážnymi ekonomickými problémami a peniaze nevyhnutne potrebuje, uskutočnila balík 17 reforiem dohodnutých s komisiou.

„Maďarsko sa bezpochyby vydalo správnym smerom. Riziko pre rozpočet EÚ však naďalej trvá, pretože v ústredných častiach reforiem zostávajú medzery,“ vyhlásil však eurokomisár pre rozpočet Johannes Hahn. Komisia posiela členským štátom analýzu maďarských reforiem s odporúčaním, aby schválili zablokovanie spomínanej sumy.

EK Maďarsku schválila reformný plán

Tá predstavuje 65 percent maďarského podielu na trojici fondov určených na podporu menej rozvinutých regiónov v rámci kohéznej politiky vo viacročnom rozpočte EÚ na roky 2021 až 2027.

Zablokovanie peňazí, ktorých prvá časť by do Maďarska za normálnych okolností putovala zhruba v druhej polovici budúceho roka, je tak teraz v rukách členských štátov.

Hlasovať by o ňom mohli budúci utorok (6. 12.) ministri financií. Hraničný termín na rozhodnutie je 19. december. Na schválenie návrhu potrebujú kvalifikovanú väčšinu hlasov.

Komisia zároveň po mnohomesačnom dialógu s Budapešťou schválila maďarský investičný a reformný plán, ktorý môže krajine otvoriť cestu k mimoriadnym dotáciám určeným najmä na zmiernenie následkov koronavírusovej krízy. Maďarsko však musí splniť 27 podmienok týkajúcich sa aj nezávislosti justičných orgánov a ďalších otázok právneho štátu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet