Na hlavný obsah

EK zrejme odporučí zablokovanie fondov pre Maďarsko, reformy nestačia

Vyplatenie peňazí podmieni ďalšími zlepšeniami.

EK zrejme odporučí zablokovanie fondov pre Maďarsko, reformy nestačia
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Európska komisia zrejme odporučí členským štátom Európskej únie, aby zablokovali Maďarsku vyplatenie časti peňazí z európskych regionálnych fondov pre nedostatočné reformy v oblasti právneho štátu. V stredu (23. 11.) večer to uviedli viaceré médiá s odvolaním sa na zdroje oboznámené s hodnotením maďarských reformných krokov.

Únijná exekutíva podľa nich síce zároveň smeruje k schváleniu maďarského plánu obnovy potrebného na uvoľnenie miliárd z mimoriadneho krízového fondu, ich vyplatenie ale podmieni ďalšími zlepšeniami v kontrole čerpania peňazí. Komisia by obe rozhodnutia mala zverejniť na budúcu stredu (30. 11.).

Vláda premiéra Viktora Orbána je dlhodobo terčom kritiky Bruselu aj viacerých členských krajín pre systém rozdeľovania únijných peňazí, ktorý podľa nich dostatočne nezabezpečili proti korupcii a klientelizmu.

Komisia preto v septembri navrhla zablokovať 7,5 miliardy eur patriacich Maďarsku z fondov určených na rozvoj regiónov. Zároveň z podobných dôvodov Budapešť zatiaľ neumožnila prístup k fondu obnovy, z ktorého má dostať 5,8 miliardy eur.

Maďarská ekonomika je v problémoch a bojuje sa s najrýchlejšie rastúcou infláciou z celej Únie. Krajina sa zaviazala do minulého týždňa uskutočniť balík 17 reforiem, ktoré podľa tamojšej vlády vychádzajú z komunikácie s Bruselom. 

Zriadi orgán na boj proti korupcii

Agentúra Bloomberg, web Politico a denník Financial Times však s odvolaním sa na faktory informované o hodnotení týchto krokov píšu, že ich komisia vidí ako nedostatočné. Podľa jedného zo zdrojov sa komisia prikláňa k zablokovaniu celej navrhnutej sumy z regionálnych fondov. Plán obnovy by síce mohla formálne schváliť, vyplatenie peňazí však podmieniť ďalšími 27 zlepšeniami v oblasti vlády práva.

Komisia by mala predstaviť analýzu efektivity maďarských reforiem budúcu stredu (30. 11.). Kolégium komisárov by v tento deň malo zároveň schváliť maďarský plán obnovy a stanoviť míľniky, ktorých plnením bude podmienené vyplatenie peňazí z fondu obnovy.

V prípadoch štrukturálnych peňazí aj fondu obnovy by malo ísť o tie isté požiadavky týkajúce sa ďalšieho zlepšenia kontroly čerpania z rozpočtu Únie.

Definitívne rozhodnutie o blokácii kohéznych fondov bude na členských krajinách EÚ. Podľa pôvodného plánu mali otázku riešiť ministri financií na zasadnutí zvolanom českým predsedníctvom na 6. decembra. Zatiaľ však nie je jasné, či budú mať včas k dispozícii analýzu, na ktorej komisia oficiálne stále pracuje. Termín, do ktorého musia rozhodnúť, je 19. december.

Maďarsko už v rámci reforiem prijalo pravidlá na zlepšenie spolupráce s Európskym úradom pre boj proti podvodom (OLAF) či správy verejného majetku. Zriadi tiež nový orgán na boj proti korupcii, podvodom a konfliktu záujmov.

Niektorí činitelia komisie predtým dávali najavo, že by tieto kroky mohli byť dostatočné. Naproti tomu zástupcovia najväčších politických klubov v Európskom parlamente považujú väčšinu prijatých opatrení za neadekvátne. Vyzvali EK, aby trvala na zablokovaní štrukturálnych fondov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet