Na hlavný obsah

Ekonomika eurozóny v treťom kvartáli vzrástla o 0,2 %

HDP celej EÚ sa medzikvartálne zvýšil takisto o 0,2 %.

Ekonomika eurozóny v treťom kvartáli vzrástla o 0,2 %
Ilustračná snímka eurobankoviek. Foto: Unsplash

Tempo rastu ekonomiky eurozóny sa v treťom štvrťroku spomalilo. Hrubý domáci produkt (HDP) za tri mesiace od júla do septembra 2022 na sezónne upravenej báze medzikvartálne vzrástol o 0,2 % po 0,8 % v predchádzajúcich troch mesiacoch, uviedol štatistický úrad Európskej únie Eurostat vo svojom rýchlom odhade.

HDP celej EÚ sa medzikvartálne zvýšil takisto o 0,2 % po 0,7 % v druhom štvrťroku. HDP eurozóny medziročne v treťom kvartáli stúpol o 2,1 % a v celej EÚ o 2,4 %. V prechádzajúcich troch mesiacoch HDP v oboch regiónoch expandoval o 4,3 %.

Na porovnanie, HDP Spojených štátov sa v treťom štvrťroku medzikvartálne zvýšil o 0,6 % po poklese o 0,1 % v prechádzajúcich troch mesiacoch. Medziročné tempo rastu ekonomiky USA stagnovalo na 1,8 %.

Zamestnanosť v eurozóne, rovnako ako v EÚ, v treťom kvartáli v porovnaní s predchádzajúcimi tromi mesiacmi vzrástla o 0,2 %. V druhom štvrťroku sa v oboch regiónoch zvýšila o 0,4 %.

V medziročnom porovnaní zamestnanosť stúpla v eurozóne o 1,7 % a v EÚ o 1,5 % po 2,7 %, respektíve 2,4 % v druhom kvartáli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika