Na hlavný obsah

Energeticky náročným podnikom pomôže štát tento rok podporou vo výške 40 miliónov eur

Pomôcť má zhruba 50 000 zamestnancom.

Energeticky náročným podnikom pomôže štát tento rok podporou vo výške 40 miliónov eur
Na snímke rokovania Hospodárskej a sociálnej rady SR v Bratislave 7. novembra 2022. Foto: TASR

Tripartita sa v pondelok (7. 11.) dohodla na pomoci energeticky náročným podnikom v súvislosti so zvýšenými cenami energií sumou 40 miliónov eur. Počas rokovania Hospodárskej a sociálnej rady (HSR) SR to oznámil premiér Eduard Heger (OĽANO) spolu s ďalšími predstaviteľmi vlády a zástupcami sociálnych partnerov.

Pomôcť to má podľa ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) približne 50 000 zamestnancom pracujúcim v energeticky náročných podnikoch. Tento rok by podpora mala predstavovať sumu 40 miliónov eur, priblížil štátny tajomník rezortu financií Marcel Klimek.

„Bude sa odvíjať od energetickej náročnosti, respektíve od distribučných taríf, ktoré tieto energeticky náročné podniky platia,“ vysvetlil Klimek. Skonštatoval, že riešenie pre energeticky náročné podniky bude rýchle a rozpočtovo zodpovedné.

Premiér priblížil, že energeticky nároční zamestnávatelia prišli s konkrétnym návrhom, na ktorom sa dohodli a ktorý sa bude realizovať. Malo by ísť o aktivovanie už existujúcej schémy pomoci.

Rezort hospodárstva plánuje rokovať ďalej a hľadať riešenie s veľkými zamestnávateľmi na budúci rok. Štátny tajomník rezortu hospodárstva Peter Švec dodal, že chcú hľadať najlepšiu alternatívu, aby uchránili ekonomiku aj priemysel a mali pod kontrolou zamestnanosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika